Прочитај ми чланак

ШТА ЈЕ ВУЧИЋЕВА најгора ноћна мора?

0

Разрешена је највећа дилема која је протеклих дана заокупљала политичку сцену Србије. Ко ће бити председнички кандидат СНС-а, тј. да ли ће Александар Вучић "забости нож у леђа" Томиславу Николићу, који је себе већ видео у наредних 5 година у фотељи на Андрићевом венцу. Ако је Вучић ономад могао политички да "изда" Војислава Шешеља, човека због кога је и почео да се бави политиком и који му је омогућио да у 28. години живота буде министар, па зашто не би могао и Томислава Николића...

Николић основао странку, сад му не дају да је води

Многи су мислили да Николићева најава кандидатуре након што је и Вучић изразио жељу да буде председник Србије (иако је небројено пута нагласио да му то не пада на памет), у ствари представља њихов договор да би јавност заборавила на многобројне афере које се у владајућој коалицији нижу као на покретној траци.

638698_untitled_f

Ипак, испоставило се да је у питању била само трговина. Николић је, у замену за председничку функцију тражио да се врати бар на чело странке, а извори тврде да је пожелео да неко време буде и премијер Србије. Вучић му за одустајање од кандидатуре ништа није дао, бар не званично. Незванично… па добро, немамо увид у Николићеву имовинску карту…

Вучић није хтео председника који звоца, па је морао сам да се кандидује

Вучић је кандидатуром за председника Србије показао да тежи ка апсолутној власти, односно, да жели да све полуге моћи има у својим рукама. Отуда и чувена изјава да не жели председника „који ће да звоца“. Овако планира да на место премијера постави послушника који ће вероватно у председништво „ићи по своје мишљење“.

Самим тим, јасно је да је Вучићева најгора ноћна мора – губитак власти. Не постоји очитији пример од његовог првог предизборног спота, снимљеног у авиону, у коме прво видимо како се два пилота свађају, да би се онда путник Вучић пробудио и одлучним гласом рекао да само његов избор доноси стабилност у Србији.

У ту сврху, останка на власти, премијер је спреман безочно да слаже, а да ни не трепне. Тврди како је изнајмљивање авиона коштало 200-400 евра (зашто онда није рекао 300?), а да други кандидати троше енормно више пара.

Чак су и спот ископирали…

Наш познати режисер Срђан Драгојевић, иначе донедавно члан Вучићевог коалиционог партнера СПС-а, изјавио је да изнајмљивање авиона кошта бар 400 евра, али по сату, као и да укупна цена снимања спота мора да буде много већа. А Драгојевићу треба веровати, снимио је велики број спотова и реклама. На страну што је спот практично копија спота једне украјинске партије…

Такође, Вучић је признао да је спот урађен 25 дана пре емитовања, чиме је демантовао сам себе, јер је на РТС-у изјавио да је тек после подршке Главног одбора странке одлучио да се кандидује. Иначе, Главни одбор је заседао 17. фебруара, а спот се на друштвеним мрежама појавио 15. фебруара…

Што се тиче злоупотребе ресурса, поставља се питање како то да у споту глуми Растко Јанковић, иначе државни службеник запослен као помоћник директора Канцеларије Владе Србије за дијаспору. Сукоб интереса?

Вучић је прошле године организовао ванредне изборе како би бирачи потврдили европски курс његове владе. Десет месеци касније, то му више није битно, већ хоће да буде председник Србије и не обазире се на то што ће премијер бити неко за кога народ није гласао. Да ли желите таквог председника?