Прочитај ми чланак

Шта је све јавност досад чула о здрављу Александра Вучића?

0

Јавност у Србији, после готово двадесетчетворосатне неизвесности, обавештена је да су здравствени проблеми разлог због којег је председник државе Александар Вучић одлучио да откаже или одложи поједине обавезе планиране за ову седмицу.

Прва се на ту тему огласила саветница за медије председника Србије Сузана Васиљевић, која је синоћ за Еуроњуз изјавила: “Председниково здравље није било у реду, а сутра увече стиже Урсула фон дер Лајен и прекосутра смо у Нишу са њом, обележавамо почетак радова на новом железничком коридору, након тога идемо у Дубаи и свакодневни проблеми на Косову, тако да морао је мало да стане. Тако да смо одлучили, односно лекари су предложили да мало стане и направи паузу”.

Printscreen

Васиљевић је одговорила одрично на питање да ли би јавност требало да буде забринута. ”Надам се да ће све бити у реду, просто је премор у питању”.

На исту тему говорила је и премијерка Ана Брнабић, која је јутрос за ТВ Хепи прецизирала да је председника “ухватио неки грип”.

– Он не мирује, то могу да кажем. Волела бих да мало више одмара. Под ужасном је тензијом наравно око свега што се тиче КиМ, мислим да заиста ноћима није спавао. Ухватио га је и неки грип уз све то. Имуни систем му је ослабио наравно од тих напора и од тог стреса, поручила је Брнабић.

Подсетимо, Вучић је у уторак требало да се одвојено састане са амбасадорима Русије и Кине, али су ти разговори одложени тако да су одржани данас.

Било је предвиђено и да се обрати на такозваном лидерском панелу на конференцији у Новом Саду под називом “Западни Балкан, један регион, једно тржиште – корак према заједничком тржишту ЕУ”, али је отказао учешће, па је уместо њега данас говорила премијерка Брнабић.

Председник Србије не крије да има проблеме са крвним притиском и срцем.

Јавност је о томе први пут обавештена још у августу 2012, недуго након што је формирана Влада у којој је Ивица Дачић био премијер, а Вучић преузео дужности првог потпредседника и министра одбране.

Како је тада објављено због високог крвног притиска, који је износио око 200 са 120, Вучићу је позлило и био је хитно пребачен на Војномедицинску академију у Београду, где је задржан неколико сати.

Том приликом установљено је да му “срце не ради како треба”, али се тврдило да је на лично инсистирање пуштен на кућно лечење.

Александар Вучић је на ВМА боравио између осталог и у новембру 2019.

Он је био примљен у болницу због кардиоваскуларних проблема, а задржан је два дана. Своју захвалност лекарима и запосленима на ВМА изразио је путем Инстаграма, а захвалио се и “свима који су бринули”.

Претходно је председник Србије (у априлу исте године) из здравствених разлога отказао присуство на конференцији поводом годишњице бомбардовања РТС-а.

О свом здрављу и “темпу” рада Вучић неретко говори и за медије. Позната је његова изјава да ради од седам ујутру до пола једанаест увече сваког дана.

– Радићу док будем могао да издржим. Кад не будем могао да издржим, од нечега ћу да одустанем или да се склоним. Засад још могу. Здравље ми није најсјајније, али тренутно ми је неких 15 сати радног времена сасвим у реду, изјавио је једном за лист Курир.

Спекулисало се да су проблеми са срцем и крвним притиском и разлог због којег Александар Вучић, тадашњи премијер, у августу 2015, није заиграо на фудбалској утакмици одржаној у Бечу у оквиру самита о Западном Балкану, када су се надметали “политички” тимови “ЕУ” и “Будућа ЕУ”, али је он то негирао.

Како је навео: ”Не играм јер не знам да играм фудбал. Да се ради о шаху, засигурно бих играо”. Ипак, Вучић је тада добио на поклон дрес, а са требина је бодрио српске званичнике, попут Александра Антића, који је на мечу био голман.

О председником здрављу полемисало се, такође, у лето 2020, када су поједини његови сарадници, попут Марка Ђурића и Александра Вулина били заражени корона вирусом.

Он је тада изјавио: “Када год ми буде лоше, ја ћу обавестити јавност. До 15. марта је требало да умрем, а видите још нисам, а оно што је много важније од мог здравственог стања јесте да нећу да дозволим да се појединци играју са миром и стањем у Србији”.

“Детаљни прегледи” у Москви

У марту 2014, када су увелико трајали преговори о новом сазиву Владе, Вучић, лидер СНС, боравио је у Москви, што је у политичким кулоарима протумачено као покушај Кремља да утиче на њега да се у извршној власти нађу и Дачићеви социјалисти. СПС јесте убрзо постала део Владе, али је негирано да су политичке консултације биле повод за Вучићеву посету Русији. Како су објавиле Вечерње новости, он је тада био подвргнут вишедневним контролама које је имао због високог крвног притиска. Истакнуто је да је “његово здравствено стање добро и да је само реч о прегледима из предострожности, који су уговорени непосредно уочи одржавања ванредних парламентарних избора.