Прочитај ми чланак

ШТА ЋЕ ОДЛУЧИТИ ВУЧИЋ НА СЕДНИЦИ ПРЕДСЕДНИШТВА: Напредњаци траже изборе…

0

Иако је већина у владајућој партији за спајање гласања, председник не одустаје од своје одлуке да нам то није потребно

Осим што ће се на седници Председништва СНС, која ће бити одржана сутра, одлучивати о тиму за градске изборе, на дневном реду могла би се наћи и све актуелнија тема – расписивање ванредних парламентарних избора, о којој унутар владајуће странке постоје опречна мишљења.

Иако су главни заговорници ове идеје чланови Председништва и потпредседници Владе Небојша Стефановић и Зорана Михајловић, председник Србије и лидер напредњака Александар Вучић противи се гласању за нови сазив парламента.

Вучић је рекао да разуме разлоге због којих Стефановић инсистира да се с београдским распишу и ванредни парламентарни избори, али је навео и због чега је против такве одлуке.

– Па зато што сам ја председник Србије и зато што морам да размишљам о интересима Србије, а не странке – изјавио је Вучић и додао да не искључује потпуно могућност избора јер „не можете да идете сами против целог Председништва“.

Висока функционерка СНС и министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић каже да ће о тој теми размишљати када за то буде време.

– О томе ћу се изјашњавати на састанку Председништва, ако то буде тема – поручила је Јоксимовићева, док њен страначки колега Владимир Ђукановић каже да на седници неће имати никакав став.

– Ако се о томе буде расправљало, баш ме брига шта ће да одлуче. Више ме ништа не интересује. Поштоваћу страначку одлуку каква год била – рекао је Ђукановић.

Бојан Клачар из Цесида каже да је сада мања могућност за изборе у односу на пре неколико месеци, јер је сужен број и квалитет аргумената.

– Разлози за њихово одржавање могли би да буду само страначки јер, ако их буде, СНС може да комплетира власт до 2022. и може да направи структуру у парламенту која ће му више одговарати. Одлуку о одржавању ванредних парламентарних избора донеће Вучић – казао је Клачар.

Бранко Радун

ОДЛУКА НА ПРЕДСЕДНИКУ

Политички аналитичар Бранко Радун сматра да Вучић уважава мишљење људи у врху странке, али да одлуке ипак доноси само он.

– Вучић није само председник СНС већ и председник државе. Он схвата који су интереси његове странке, али, такође, као председник Србије он доноси одлуке гледајући и неке друге аспекте – каже Радун.