Прочитај ми чланак

Шта ће бити са Шарићевом имовином?

0

Приче о баснословном богатству Дарка Шарића попримиле су митске размере, али нема сумње да је имовина, коју је држава привремено одузела и предала Дирекцији за управљање одузетом имовином мери стотинама милиона евра. Ако не и више.

Суђење Дарку Шарићу, оптуженом за шверц 5,7 тона кокаина из Јужне Америке у Западну Европу показало је све слабости правосудног система у Србији, али и саме државе. Све се толико одужило да почиње да личи на латионоамеричку сапуницу, уз процедуралне грешке, поништене пресуде, до притвора који је бесмислено дуг. Тако је од човека који је оптужен да је највећи нарко-бос на овим просторима, Шарић у јавности постао жртва неспособности државе, а код неких је постао и Робин Худ, па се тако у његовим родним Пљевљима у Црној Гори, на улицама игра и пева у част Дарка Шарића.

У други план је дошла огромна Шарићева имовина, која му је привремено одузета, а и тај поступак је пун скандала и контраверзи. Шарићу је имовина експресно одузета, макар један њен део и сада следи коначна одлука. Уколико пресуда буде ослобађајућа, држава ће морати да врати све одузете непокретности и да плати одштету и најам за осталу имовину, припадајуће камате. Уколико пресуда буде осуђујућа, оно што је још увек привремено одузета имовина, доспеће у трајно у власништво државе. Шансе да му се врати део одузетог, а да други део остане држави најмање је вероватно.

Браћа Дарко и Душо Шарић, пореклом и Пљеваља, појављују се око 2005. године са огромним сумама новца које улажу у клонула предузећа на овим просторима. У Србији брзо постају радо виђени и у политичким и пословним круговима. Али, ситуација се мења 2009. године када мрежа кријумчарења кокаина на чијем челу је наводно Дарко Шарић бива практично размонтирана. У међународним полицијским акцијама, у које је умешана и америчка агенција ДЕА под називима „Балкански ратник“ и „Лоптице“ похапшени су Шарићеви сарадници у Уругвају, Италији, Србији, Словенији, али Дарко Шарић успева да умакне.

Суђење почиње у септембру 2010. године, Дарку Шарићу суди се у одсуству. Власти одузимају њему и другим оптуженима имовину, а све је праћено уз велику медијску помпу.

Неке ствари су продате на аукцији, некретнине су уступљене држави која их је користила између осталог и за смештај болесних од короне, док су друге већ одавно претворене у центер за социјални рад. Али, већ тада почињу да се дешавају неке чудне ствари, јер по речима извора Нове, неке стари које су заплењене у Шарићевој кући на Ветернику, нису се појавиле на лицитацији, већ су негде незнано нестале.

По закону истражни органи имају право да привремено одузму имовину оптуженима за одређена кривична дела и предају их Дирекцији за управљање привремено одузетом имовином. Шарић се ту у клапа у две категорије, као члан организоване криминалне групе и као оптужени који је стекао имовинску корист од препродаје дроге и ту нија ништа спорно. Уколико оптужени не буде правоснажно осуђен, уколико је могуће, имовина се враћа, а државни органи су у обавези и да плате за коришћење или евентуално оштећење одузетих ствари.

Како се то у пракси спроводи, показао је пример лимузине „бентли“ која је одузета од оптуженог из Шарићеве групе Бобана Стоиљковића. Возило је уступљено Управи саобраћајне полиције на коришћење, а бивши полицијски генерал Драгиша Симић га је уступио својој љубавници, певачици Љупки Стевић, која га је 2012 слупала.

Колико је Шарић зарадио од наводног шверца 5,7 тона кокаина, практично је немогуће израчунати. Специјално тужилаштво барата са сумом од око 22 милиона евра, колико су, по наводима оптужнице, „опрали“ Дарко Шарић и чланови његове групе. Одузета имовина је процењена на око 12,5 милона евра, али по неким подацима је то око 20 милиона евра.

Очигледно је да истражни органи нису ушли у траг свом новцу коју је наводни нарко-бос пласирао у привреду, али највероватније и у политику. Одузете су му 4 виле, 2 гараже, 6 станова чија је тржишна вредност 2010. процењена на 4,9 милиона евра.

Дарко Шарић је постигао договор са српским и црногорским властима и предао се 2014. вероватно верујући да ће се суђење завршити у неком разумном року. Али, промена власти није променила ништа у односу на судски поступак против Дарка Шарића, мада је, истини за вољу, испоштован онај део о пуштању његовог брата Душка на слободу. Душко је у Црној Гори ослобођен оптужби за прање новца.

Осим суђења за шверц кокаина, Шарићу се суди и за прање новца. Његова одбрана се заснива на чињеници да је он фирму „Штампа“, чији је власник био, својевремено за 25 милиона евра немачкој фирми ВАЦ, која је држала између осталог и кућу „Политика“. Колико је озбиљно Србија приступила овом случају говори и податак да је 2013. године „МАТ компан“ која се везивала за Дарка Шарића, конкурисала и добила посао за изградњу Коридора 10.

Иако се власт променила, темпо суђења и однос према Шарићевој имовини није Чини се да је Пљевљак многе и у бившој и садашњој власти добро задужио, можда највише оне који су учествовали и у бившој и у садашњој власти, тако да једино има воље да му се одузме имовина, али не и да се осуди.