Прочитај ми чланак

Шта ако ваш „фантомски бирач“ има дугове? ИЗВРШИТЕЉИ вам стижу!

0

Ако "фантомски станари" какви су се појављивали на изборима имају ненаплаћене дугове, власници тих објеката могу да се ни криви ни дужни нађу у незгодној ситуацији - када их посете извршитељи.

Јован Ристић из Организације потрошача Ефектива за Нову економију каже да се извршења, уколико су та друга лица пријављена на потрошачевој адреси, спроводе на покретним стварима потрошача.

Како додаје, када „фантомски“ пријављено лице дугује, извршитељ може доћи на адресу на којој је оне пријављено, и по Закону о извршењу и обезбеђењу прво ће пописати ствари које су „неспорно (дужникове)“.

– Ако их не нађе пописаће и ствари које се ту затекну, независно од тога чије су, власникове или неког трећег лица – објашњава Ристић.

Власнику или трећем лицу онда на располагању остаје такозвани приговор трећег лица, који се улаже извршитељу и о којем одлучује извршитељ. Накнадно постоји и могућност улагања посебне тужбе за утврђење да је извршење недозвољено.

О једној оваквој ситуацији већ је извештавала Телевизија Нова, када је грађанка Перлеза добила опомену због дугова фантомских станара према Телекому Србија.

Гордана Видојковић, која је судија Вишег суда у Пожаревцу, такође је недавно сазнала да на својој адреси има пријављене фантомске станаре, пренео је Н1.

– У овој кући живим само ја, ја сам власник ове катастарске парцеле, као и свих објеката који се налазе на њој. Живим сама у кући, при чему као власник никада нисам дала сагласност да те особе буду пријављене на овој адреси као адреси пребивалишта – рекла је Видојковић.

Када је желела да сазна ко су ти људи, промењен јој је кућни број, а преписка са полицијом због свих тих проблема потрајала је пар месеци.