Прочитај ми чланак

СРС: Вучић Емиратима са ораницама продаје и суверенитет Србије

0

Српска радикална странка подржала је протесте пољопривредника незадовољних договором Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата, јер ће тај договор убрзано докрајчити домаћу пољопривреду.

Радикали су указали да ће странци – према потписаном предуговору – добијати земљу дупло јефтиније него српски сељак, а да су у осам пољопривредних друштава која ће бити продата већ су најављени откази!

У саопштењу СРС се даље наглашава:
„Од државне је важности да се не дозволи да се спроведе догвор о продаји земљишта, јер је губљење власништва над земљом – губитак суверенитета. Зато питамо Министра одбране који су му мотиви да продаје земљу – и то без јавног тендера и у моменту када се очекује раст цене земљишта? Не само да ће за 7.453 хектара земље (за свих осам пољопривредних друштава) странци платити свега 79 милиона евра, него ће објекте и опрему добити по цени коју ће накнадно проценити „независни“ саветници! Саопштење Министарства финансија – да ће продато земљиште понудити у закуп нашим паорима – представља праву лаж, јер ће Србија бити мањински власник и неће моћи да одлучује о ораницама које је продала.

Шта је истина? Домаћи пољопривредници ће моћи да закупљују само земљиште у државној својини – по ценама од 500 до 800 евра по хектару, док ће странци према Предуговору, за 2.982 хектара земљишта првих 10 година плаћати багателних 250 евра по хектару. Следећих 20 година цена може да расте до 370 евра – али не према рекордерској инфлацији у Србији, него према ценама у малопродаји у ЕУ!

Због свега овога, СРС позива надлежне да раскину штетне уговоре или да их промене у корист националних и државих интереса Србије и њених грађана“.