Прочитај ми чланак

СРС: У недељу велики народни митинг у Косовској Митровици (Видео)

0

Nemanja Sarovic1(Српска радикална странка)

Немања Шаровић: Даме и господо, Српска радикална странка најоштрије осуђује гест Томислава Николића који се руковао, како он каже, протоколарно са шиптарским терористом и злочинцем Хашимом Тачијем.

Подсетићу вас да је недавно Томислав Николић, након ступања на функцију председника Републике Србије, свима нама и свим грађанима Србије рекао како ће се можда сусрести са Атифетом Јахјагом, али како се ни под којим условима неће сусрести са Хашимом Тачијем, а камоли руковати са његовим крвавим рукама до оног тренутка док не буде утврдила међународна истрага да Хашим Тачи нема ништа са трговином органа Срба са Косова и Метохије. Ми смо били сведоци да су, након што је изашла у јавност та фотографија, најпре кренули некакви демантији из СНС. Међутим, притиснути доказима, из Председништва је саопштено како је то било само протоколарно руковање и како се Томислав Николић, што је још горе, није руковао само са Хашимом Тачијем, него се руковао и са Ангелом Меркел, са Ивом Јосиповићем, Милом Ђукановићем и другим државницима који су присуствовали инаугурацији новог папе.

То још једанпут показује да Томислав Николић и државно руководство Републике Србије Хашима Тачија и независно Косово доживљавају исто онако како доживљавају државнике других земаља, односно Ангелу Меркел као легитимног представника немачке државе и да суштински, ако то неће да саопште грађанима Републике Србије, и Томислав Николић, и Александар Вучић и Ивица Дачић у потпуности признају независност Косова и Метохије.

Томислав Николић је први председник Републике Србије који је пристао да се сусретне са Тачијем и на тај начин суштински призна „државу Косово“ и представнике „независног Косова“. Он је први председник Републике Србије који је назвао институције формиране у складу са Уставом и законима Републике Србије паралелним институцијама.

Током претходне четири године, Српска радикална странка је редовно дизала свој глас када је Борис Тадић називао институције које су формиране у складу са „уставом Косова“ на исти начин као када је говорио – на пример – општина Штрпце, и да постоје две власти у општини Штрпце, иако је једна формирана у складу са Уставом Србије а друга са „уставом републике Косово“.

Томислав Николић, то је данас потпуно неспорно, знатно је гори од Бориса Тадића. У односу на Бориса Тадића, кога је некада и Томислав Николић називао издајником, Томислав Николић не иде један, него три корака даље. Томислав Николић је први председник Републике Србије који је српски народ на Косову и Метохији назвао националном заједницом. Национална заједница није ништа друго него само још један термин за националну мањину. Срби са Косова и Метохије не могу бити национална мањина у својој држави. И, ми још једанпут позивамо државно руководство Републике Србије да у складу са оним принципима које је Српска радикална странка прокламовала још пре више од годину дана, пре свега инсистирају да пре било каквих преговора мора да се врати сво протерано српско становништво, а то је преко 250.000 људи, на простор Косова и Метохије.

Мора се прекинути сваки преговор под окриљем Брисела. Потпуно је јасно да водеће земље ЕУ и САД које су главни покровитељи и промотери косовске независности не могу узети улогу неког независног и коректног медијаторана преговорима.

Преговори се морају вратити под окриље УН, а сама суштина преговорамора бити аутономија Косова и Метохије унутар Србије, а не било каква аутономија националне мањине, односно српског народа на Косову и Метохији.

Потпуно је јасно да је данас ситуација у којој се Срби на Косову и Метохји налазе неупоредиво гора од оне у којој су били 1999, током НАТО бомбардовања. И, то је нешто што јасно види и препознаје српски народ на Косову и Метохији.

Ја сам у претходном периоду обишао буквално све општине у којима и даље живе Срби на Косову и Метохији, разговарао са српским народом и позвао га да 24. марта, у 12 часова, присуствују великом народном митингу који организује Српска радикална странка у Косовској Митровици, на коме ћемо показати да српски народ и у Централној Србији и српски народ на Косову и Метохији – без оне поделе на оне који живе јужно и северно од Ибра – не прихвата издајничку политику Владе Републике Србије и председника Републике Србије.

Грађани Србије, без обзира на то где живе, имају обавезу, уставну и законску, да поштују Владу Републике Србије и да поштују одлуке државних органа Републике Србије, али само до онога тренутка док се њихове одлуке крећу у оквиру закона и Устава Републике Србије. Онога тренутка када одлуке државног руководства изађу из уставних оквира и када уместо да се боре да заштите територијални интегритет и суверенитет Републике Србије и да заштите сваког грађанина Републике Србије, од тог тренутка, дакле, не морају се поштовати њихове одлуке. Од онога тренутка када изађу изван тих оквира, дужност сваког грађанина Републике Србије је да пружи отпор.

Српска радикална странка позива српски народ да пружи активан отпор државном руководству Републике Србије и да им јасно стави до знања да ће кад – тад одговарати.

Српска радикална странка је на претходном протесту, који је одржала испред Председништва Републике Србије, па протестну шетњу до Владе Републике Србије, јасно поручила и Томиславу Николићу, и Александру Вучићу и Ивици Дачићу: издаја Косова и Метохије данас, значи сигурну робију сутра.

Што се Српске радикалне странке тиче, ми никада нећемо заборавити ту издају, нити ћемо прећи преко те издаје и позивамо све грађане Србије, без обзира на политичко опредељење, да нам се придруже у заштити виталних националних интереса Републике Србије и српског народа.

Ако имате неких питања, изволите. Уколико немате, хвала најлепше што сте дошли.