Прочитај ми чланак

Српску „демократију“ припремили „стелт“ бомбардери и „томахавк“ ракете (1)

0

Zivadin Jovanovic

Све владе од 2000. године означене су као про-западне, али антисрпска политика Запада једва да се променила. Запад подржава про-западне владе у Србији (свуда), али не и про-српску политику и интересе.

Руководство у Приштини, у ствари руководство бивше терористичке организације ОВК, прогласило је 2008. једнострану, незакониту независност српске Аутономне покрајине Косово и Метохија. Владе земаља чланица НАТО и ЕУ прве су признале овај једнострани и незаконит чин, кршећи сва темељна начела Повеље УН и ОЕБС-а, Устав Србије и Резолуцију 1244 Савета безбедности УН. „Статусно неутрални“ ЕУЛЕКС је ангажован да створи институције ове фантомске државе, а водеће чланице ЕУ да створе и опреме (наоружају) њене „безбедносне снаге“.

Данас, те исте владе и даље уцењују Србију да прихвати губитак покрајине у замену за почетак преговора за чланство у ЕУ – каже Живадин Јовановић, председник Београдског форума за свет равноправних, у интервјуу за аустријски Веркштат Блата.

Д.С: Ви сте председник Београдског форума за свет равноправних. Како и када је основан Форум? Какав је политички карактер ове организације и који су њени циљеви?

Ж.Ј: Група независних интелектуалаца основала је 2001. Београдски форум за свет равноправних као независно, непристрасно, непрофитно удружење. У ствари, то је била реакција на војну интервенцију НАТО-а 1999. и на државни удар извршен после тога, 5. октобра 2000. године. Ми смо схватили да је то била увертира у глобални интервенционизам, збацивање легитимних влада, наметање владавине силе уместо владавине права. Наши циљеви су били, и још увек су: промовисање мира, слободе, права и правде, демократизација међународних односа, суверена једнакост држава, народа и појединаца.

Ми се залажемо за заштиту људских права у целини – социјалних, економских и културних права, права на образовање и других права садржаних у Универзалној декларацији УН о људским правима. Ми то чинимо тако што објављујемо књиге и организујемо конференције, округле столове, конференције за штампу. Форум је члан Светског савета за мир (WПЦ) и има блиску сарадњу с другим организацијама сличне оријентације, како на домаћем тако и на међународном плану.

Београдски форум организује 22. и 23. марта ове године међународну конференцију „Глобални мир против глобалног интервенционизма и империјализма“, поводом петнаесте годишњице НАТО агресије на Србију (СРЈ). Заједно с многобројним пријатељима, активистима за мир и солидарност из целог света, подсетићемо на овај злочиначки чин који је за последицу имао око 4.000 мртвих и око 8.000 озбиљно рањених а директна економска штета је процењена на око 120 милијарди УСД; разарајући ефекти пројектила с осиромашеним уранијумом и даље трајно узрокују до сада непознате болести, деформације и смрт. То ће бити прилика да се из Београда пошаље порука да се нигде у свету не смеју поновити овакви злочини.

Д.С: Пре 15 година НАТО је бомбардовао СР Југославију; пре 14 година, 5. октобра 2000, извршен је државни удар против социјалистичке владе Слободана Милошевића. У то време Ви сте били министар иностраних послова. Од деведесетих (до данас) и медији и политичари са Запада против Србије воде кампању с пуно мржње, представљајући је као „зло Европе“. Наша организација, Солидарверкштат Естерајх (Solidarwerkstatt Österreich, Радионица солидарности Аустрије), била је веома активна у демонстрацијама против НАТО 1999. године, и залагала се за солидарност с Југославијом. Како видите политички и економски развој СР Југославије, и касније Србије, у међународним односима после 5. октобра 2000?

Ж.Ј: Београдски форум захваљује се пријатељима из Солидарверкштат Естерајх, као и свим слободоумним људима у Аустрији, на њиховој моралној подршци и солидарности с народом СР Југославије који је био жртва злочиначке НАТО агресије пре 15 година. Западни медији сатанизовали су Србију и Србе, и приказали их као нове нацисте. Зашто? Створено је небројено много лажи да би се оправдала империјалистичка реваншистичка политика појединих Западних држава према Србији. ЕУ и УСА уништили су Југославију, Србија и српски народ су подељени; привреда је упропашћена и предата мултинационалним корпорацијама.

ЕУЛЕКС

„Статусно неутрални“ ЕУЛЕКС је ангажован да створи институције ове фантомске државе, а водеће чланице ЕУ да створе и опреме (наоружају) њене „безбедносне снаге“. Данас, те исте владе и даље уцењују Србију да прихвати губитак покрајине у замену за почетак преговора за чланство у ЕУ.

Званично, садашња стопа незапослености је 25%, од чега су 50% млади људи старости до 30 година. Сваког дана армија од око 800.000 људи без посла увећава се за нових 600 незапослених. Истовремено, у јавном (непроизводном) сектору је месечно запошљавано по 1.800 људи за које се верује да су лојални владајућој партији!

Највероватније је ово била припрема за нове ванредне изборе који су управо заказани за средину марта ове године. Раније, пре 13 година, у државној управи Србије било је запослено 9.000 чиновника. Данас их има 30.000! Јавни дуг Србије данас је достигао преко 20 милијарди ЕУР, или 60% БДП, што је 20% више од званично дозвољеног износа.

Све владе од 2000. године означене су као про-западне, али антисрпска политика Запада једва да се променила. Запад подржава про-западне владе у Србији (свуда), али не и про-српску политику и интересе. Руководство у Приштини, у ствари руководство бивше терористичке организације ОВК, прогласило је 2008. једнострану, незакониту независност српске Аутономне покрајине Косово и Метохија. Владе земаља чланица НАТО и ЕУ прве су признале овај једнострани и незаконит чин, кршећи сва темељна начела Повеље УН и ОЕБС-а, Устав Србије и Резолуцију 1244 Савета безбедности УН.

„Статусно неутрални“ ЕУЛЕX је ангажован да створи институције ове фантомске државе, а водеће чланице ЕУ да створе и опреме (наоружају) њене „безбедносне снаге“. Данас, те исте владе и даље уцењују Србију да прихвати губитак покрајине у замену за почетак преговора за чланство у ЕУ! Формално, Србија је војно неутрална, али једностране концесије које су НАТО, САД и ЕУ од ње добиле и које превазилазе оно што НАТО добија од пуноправних чланица, доводе у питање ову формалност.

Верујем да би Србија требало да своју формалну неутралност унапреди у суштински и уставно дефинисану неутралност. Да би се то постигло, да би се обезбедила уравнотежена међународна позиција, неопходно је проширити билатералне односе с Русијом, Кином, Индијом и земљама у целом свету које подржавају суверенитет Србије и њен територијални интегритет, и које економску сарадњу и сарадњу на другим пољима не условљавају политичким захтевима.

Србија је мала, мирољубива земља и не треба да се прикључи НАТО-у који је империјалистичка, агресивна алијанса. Има ли оно што је НАТО радио било шта заједничко с миром, демократијом, владавином права и људским правима? Где год да је интервенисао, НАТО је иза себе остављао хиљаде мртвих, десетине хиљада обогаљених, уништене привреде и природну средину, хаос, тероризам, етничке и верске конфликте, фрагментацију држава… Садашња ситуација у Авганистану, Ираку, Либији и на другим местима одраз је стварних циљева које има „хуманитарна“ и „демократска“ природа НАТО-а.

Такозвана „одговорност да се пружи заштита“ је само димна завеса за окупацију и пљачкање богатства других земаља.

SRUŠENI MOST U NOVOM SADU

Д.С: Међународни кривични трибунал за бившу Југославију у Хагу и даље ради. Председник Милошевић и многи други Срби умрли су тамо. Руски званичници позивају на затварање овог суда. Према мом мишљењу, овај суд никад није имао задатак да установи истину и обезбеди правду, већ само да легитимише политику западних сила против бивше Југославије и Србије. Да ли је моја претпоставка исправна?

Ж.Ј: Према мом мишљењу, Хашки трибунал је за водеће владе у НАТО-у представљао кључно средство којим су одговорност за распад Југославије и злочине почињене током агресије 1999. пребацили са лидера НАТО, као стварних криваца, на Србију и Србе као жртве. У ширем смислу, то је средство за наметање послушности и диктатуре у међународним односима. Иако га је основао Савет безбедности УН, финансирао га је приватни сектор, неке арапске земље, Сорош фондација, и други.

Упркос чињеници да су грађански ратови у Босни и Хрватској почели насилном сецесијом којој су на челу били руководиоци из тих бивших југословенских република, уз подршку водећих земаља НАТО и ЕУ, пре свега Немачке, Велике Британије и САД, Србија (СРЈ) је оптужена за наводну агресију. Специјални представник УН за Босну Јасуши Акаши известио је маја 1992. да нема доказа о присуству југословенске војске у Босни. Навео је, међутим, да има довољно доказа о присуству хрватских трупа и њиховом учешћу у оружаним сукобима у Босни.

ХАШИМ ТАЧИ

Извештај је указао на умешаност Хашима Тачија, између осталих, у трговину људским органима. Није било ни резултата, ни знакова политичке воље да се спроведе истрага. Уместо тога, утицајни кругови у Вашингтону покренули су иницијативу да Хашим Тачи добије Нобелову награду за мир.

Међутим, чланови Савета безбедности добили су овај извештај тек након што су Србији (СРЈ) наметнуте најстроже санкције. По свему судећи, администрација УН погрешно је поступила с Акашијевим извештајем („грешка администрације“).

Само су највиши политички и војни руководиоци Србије оптужени пред Хашким трибуналом. Многи од њих, као што сте рекли, умрли су у Хагу пре него што су судски поступци окончани, укључујући бившег председника Србије и Југославије Слободана Милошевића.

Српски политичар Војислав Шешељ до сада је провео пуних 11 година у хашком затвору, а главни претрес у његовом поступку још увек није завршен!? У ствари, питање је да ли ће икада и бити закључен. Пре две недеље објављено је да Шешељ има рак и да је подвргнут хемотерапији!

Хашки трибунал је одбио да истражи случајеве НАТО злочина против мира и стабилности, против цивила, животне средине и многе друге. Документација о трговини људским органима на Косову и Метохији која је званично предата Трибуналу, уништена је! Након иницијативе швајцарског правника и посланика Дика Мартија, Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је извештај и резолуцију којима тражи исцрпну истрагу.

Извештај је указао на умешаност Хашима Тачија, између осталих, у трговину људским органима. Није било ни резултата, ни знакова политичке воље да се спроведе истрага. Уместо тога, утицајни кругови у Вашингтону покренули су иницијативу да Хашим Тачи добије Нобелову награду за мир! Хашки Трибунал је ослободио хрватске генерале који су оптужени за етничко чишћење и неселективно убијање Срба 1995. године! Етничко чишћење стотине хиљада Срба из Хрватске и масовно убијање српских цивила који су бежали из Хрватске не завређују да буду санкционисани! Да ли је то, доиста, само „правда двоструких стандарда“? Или „правда победника“? Или је то срамота цивилизације у којој стицајем околности живимо?

(Разговарао Дејвид Стокингер, уредник Веркштат Блата, Аустрија)