Прочитај ми чланак

СРПСКИ ПРЕПОРОД – уједињење више патриотских странака и организација у једну странку (ВИДЕО)

0

srpski preporod

Одржана Скупштина политичке странке Српски препород, председник проф. Др Слободан Комазец.

У Београду 11 јула, одржана је Скупштина политичке странке Српски препород, односно дотадашња политичка странка Српска демократска странка у Србији је проширена пошто су се овом приликом њој прикључили чланство Отаџбинског фронта, Покрета ветерана Србије,  Покрета ратних војних инвалида.

Скупштини је присуствовало  70 опуномоћених делегата, представника регија ових организација, као и још 90 активиста, те више од двадесет гостију, и неколико представника медија.

Странка базира свој концепт пре свега на економском и социјалном програму економског тима на челу са проф. Комазецом. Ради се о за српске прилике модификованој варијанти неокејнзијанске концепције супротно неолибералном моделу који се у континуитету примењује у Србији у последњих деценију и по и који је под притиском и надзором странаца и компрадорског дела елите, дао катастрофалне резултате. Неолиберализам се пре свега базира на повлачењу улоге државе у свим сферама, стабилности курса и емисије новца, где у «тржишној утакмици» редовно нижи, али и средњи слојеви остају на тешком губитку, док је у случају Србије пљачкашким приватизацијама отуђено десетине милијарди евра вредности, изостале су инвестиције у привреду и нова радна места, и отпуштено готово пола милиона запослених.

Насупрот томе у понуђеној неокејнзијанској концепцији проф. Комазеца и сарадника, акценат је на што пунијој запослености и оживљавању и развоју привреде, помоћи социјалним слојевима и јачање утицаја државе, покушаја снажења домаћег банкарства (у садашњој Србији 90 % пословних банака је у страним рукама) преко формирања Развојне банке, докапитализације домаћег сектора, те изнад свега промене финансијске политике Народне банке (смањење каматних референтних стопа, и повећавање количине новца у оптицају, који је сада, сходно неомонетаристичкој доктрини и утицају странаца вишеструко мањи у односу на монетарне параметре, што резултира тиме да страни капитал и са малим улозима може да контролише домаћу привреду).

Комазец је истакао да је веома важно поново повећати плате и пензије и напустити концепт штедње да би се привреда извука из рецесије, основати Институт за развој, потом поново основати СДК и ЗОП за контролу финансијских токова и смањити одлив мозгова и најквалитетније стручне радне снаге у иностранство, те посебно улагати у демографску обнову становништва. Поред излагања економске и социјалне концепције председника Српског препорода проф. Комазеца које је трајало више од 40 минута, краће су говорили др Драган Петровић о политичкој декларацији странке, потом председник политичког савета Дејан Лучић, затим је прочитана анализа председника савета за медије др Милана Марјановића, а у техничком смислу Скупштину је у име радног председништва водио Жељко Васиљевић.

Председник политичке странке Српски препород је проф. др Слободан Комазец.

Потпредседници су Жељко Васиљевић, проф. др Драган Шкобаљ, проф. др Никола Томашевић и др Драган Петровић, а директор странке је мр Ранко Грујић.

О професору Слободану Комазецу се доста зна, највећи живи економиста на послејугословенском простору, као Србин рођен у Жегару, Обровац, био је декан Економског и Правног факултета у Сплиту и Загребу и предавао је на свим економским факултетима у СФРЈ, од Љубљане до Скопља, водио је више банака и аутор је 80 научних књига и око 60 уџбеника, носилац новокејнзијанске концепције у региону.

Проф. Др Драган Шкобаљ је доктор машинских наука и предаје на Универзитету у Брчком, аутор је већег броја патената, живи и има фирму у Београду и Ваљеву.

Проф. др Никола Томашевић је математичар и економиста, живи и предаје у Београду.

Др Драган Петровић, двоструки доктор наука је историчар и геополитичар, аутор тридесет научних књига.

Жељко Васиљевић председник је удружења ратних војних ветерана и ратних војних инвалида Србије, два пута је био посланик у Народној скупштини Србије и државни секретар за Социјална питања.

Мр Ранко Грујић је историчар  уметности по образовању, а трговац уметничким сликама
међународног ранга.

Председник Одбора за политику Српског препорода је Дејан Лучић, позанти српски геополитичар и тиражни писац.

Председник савета за медије је др Милан Марјановић, доктор медицинских наука, који је завршио и Факултет организационих наука, дуго радио у САД у ИБМ.

На скупштини су изабрани и стални чланови Главног одбора њих шездесет, председник Извршног одбора Зоран Марковић (пензионисани пуковник), промењен до садашњи статут СДС и најављен активан рад у јачању и повезивању инфраструктуре више организација које су се укључиле у Српски препород као и активна сарадња са патриотским опозиционим странкама.

Оно што је врло интересантно у изабраним телима Српског препорода се нашло више десетина професора Универзитета и доктора наука, садашњих и бивших привредника, тако да се може слободно рећи да је ово јак тим научних радника и привредника, са акцентом на економији.

Извор: СРБИН.ИНФО