Прочитај ми чланак

СРПСКИ АПСУРД „Влада нема овлашћења да каже Скупштини да може да ради“

0

Влада Србије Скупштини може само да предлаже законе, нема овлашћења да одреди дневни ред Скупштини, а поготово нема овлашћења да Скупштини пошаље своју одлуку у којој каже "можете да радите" - рекао је за Директно.рс адвокат Владимир Гајић.

Прва седница Скупштине Србије од увођења ванредног стања у Србији, почела је данас у 10 часова, а на дневном реду биће две тачке и то предлог одлуке о потврђивању одлуке о увођену ванредног стања и предлог закона о потврђивању свих уредаба које је до данас донела Влада Србије уз супотпис председника Србије. Међутим, треба имати на уму да је Владу Србије изабрала Скупштина.

Адвокат Владимир Гајић каже за Директно.рс да је то противуставно.

– Устав налаже Скупштини да може да се састане кад год хоће, у било које време и било где, значи, може да се састане и у парку. Била је она чувена Скупштина у Нишу кад је почео Први светски рат, јер није могла да се одржи у Београду. Та одлука Владе којом она дозвољава Скупштини да ради и дневни ред који је за ту Скупштину одредила Влада је стварно на нивоу беспризорности – сматра Гајић.

Како додаје, иза свега овога стоји оно што је, мање-више познато, а то је да институције у Србији не постоје.

– Законодавна и судска власт су потпуно суспендоване. То је било и раније, а сад је то у ванредном стању огољено. Једина власт која у Србији постоји, и то је традиција, није само специфично за ову власт, је да код нас постоји само извршна власт, а законодавна и судска малтене не постоје. Оне су у пуној мери дириговане од стране политичке класе која је на власти. Демократија у Србији је потпуно суспендована – рекао је Гајић.

Он додаје да Скупштина није затворени јавни простор, како су они навели, не може да има тај третман јер се зна шта је јавни простор.

– То су простори у којим свако може да буде, паркови, улице, али, они су направили као и увек те правне, шибицарске мере да заобиђу прописе и правни смисао правних појмова – рекао је Гајић.

Због пандемије изазване коронавирусом, председници државе, Владе и Скупштине увели су тројним потписом ванредно стање, 15. марта, без одлуке Скупштине. Како је тада речено, Скупштина није била у могућности да се састане јер је Влада уредбом за време ванредног стања забранила окупљање више од 50 људи у затвореном простору, иако је тада у Србији број оболелих од вируса Цовид -19 износио 46. Данас, када је број заражених премашио 8.000, када се дневно открије више од 200 оболелих, а број умрлих је по последњем извештају био 162, Скупштина ипак може да настави рад.

– Ништа се није у чињеничном стању променило у односу на март када су забрањена окупљања у Народној скупштини у односу на сада. Светска здравствена организација, ако треба да се меримо према њој, није прогласила да вирус престаје и да треба ићи на примену блажих мера. Очигледно да се наша власт руководи политичким интересима, не оним што мисли здравство – рекао је Гајић.