Прочитај ми чланак

СРПСКА – ИЗБОРИ у БиХ: Додик победом руши америчке санкције?

0

Последице америчких мера у Српској: уколико Милорад Додик буде изабран за члана Председништва БиХ, обављаће међународне обавезе упркос санкцијама САД. Моћи ће да путује на седнице УН.

Уколико актуелни председник Републике Српске Милорад Додик буде изабран за српског члана у Председништву БиХ, он не би требало да има проблема око обављања својих међународних обавеза, иако је под америчким санкцијама.

Како „Новости“ сазнају, то што је на „црној листи“ Вашингтона не сме да буде препрека да путује у међународне организације, попут Уједињених нација, чије је седиште у САД.

И наш некадашњи амбасадор при УН Павле Јевремовић потврђује нам да САД немају формални основ да Додику забране долазак, јер су по међународним правилима дужне да Уједињеним нацијама на Ист Риверу, као кровној светској организацији, гарантују екстериторијалност. Јевременовић подсећа да је својевремено и бивши кубански председник Фидел Кастро, иако под америчким ембаргом, долазио у Њујорк.

На питање како мере Вашингтона утичу на његов рад, Додик је рекао да му то уопште није важно и да ради нормално:

– Наравно да бих волео да нема санкција, али могу да живим и са њима. Очекујем да нова америчка администрација укине те мере. Али и они имају проблема са старим кадровима.

Осим Додика, од пре неколико дана на „црној листи“ САД нашао се и његов блиски сарадник, потпредседник СНСД Никола Шпирић. Ширење списка особа које су под америчким санкцијама, у овој партији тумаче као освету одлазеће америчке администрације, конкретно амбасадорке у БиХ Морин Кормак, чији рад оштро критикују. Како наводе, то је одговор на њихово одбијање да раде на штету Српске.

– Невероватно је да САД уводе санкције Шпирићу, посланику СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, који је у опозицији. Ово је јединствен случај у свету, да се опозициони посланик тако третира – поручио је Додик.

И Шпирић закључује да је увођење санкција њему и члановима његове породице фрустрација одлазеће амбасадорке Кормак.

 

Додик сматра да је Шпирићева „кривица“ то што није подржао антисрпски рад обавештајне агенције БиХ:

– Он је поднео оставку у комисији која је требало да прислушкује мене, као и Александра Вучића, Жељку Цвијановић и друге руководиоце РС и Србије.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!