Прочитај ми чланак

СРПСКА ДИПЛОМАТИЈА за евроазијске интеграције

0

kosacev ed

У организацији руске државне агенције „Россатрудничество“ у главном граду Руске федерације 3 децембра одржана је међународна конференција са називом  „ Друштвена диплпматија за евроазијске интеграције “.

Конференцији је била добро организована, а позиву домаћина одазвало се преко 150 гостију из скоро свих бивших република ЗНД, Јерменије, Грузије, Азербејџана, Киргизије, Белорусије, Узбекистана, Абхазије, а међу њима представници Грчке, Бугарске и Србије. Конференцији су присуствовале и познате личности руског политичког живота , експерти за међународне односе и други. Конференцију је отворио својим говором господин Константин Јосифович Косачов руководилац руске државне Агенције Россатрудничество и заменик министра иностраних послова.

Испред наше земље позив за ову конференцију добили су амбасадор Србије Славенко Терзић ,Војислав Видаковић генерални секретар удружења „ Српски Саборни Круг “ из Београда који је уједно и Атаман козачки пуковник и представник „ Централне Козачке Војске “ Руске Федерације и господин Живорад Јовановић изпред „ Београдског Форума за свет равноправних“. Оба представника Србије узели су активно учешће у раду конференције и својим дискусијама знатно допринели да конференција добије жељени квалитет и да буде усвојена Завршна резолуција.

Сви присутни су се сложили да Евроазијска унија или савез представља нови квалитет у међународним односима посебно прихватљива оним земљама или народима који у том савезу могу да очекују и загарантован им је пун политички и државни суверенитет, пуна равноправност у Савезу и свој национални и културни идентитет.

Пре свега Евроазијски Савез је замишљен као место сарадње и економске повезаности међу својим чланицама у складу са потребама економског развоја добрих међународних односа не запостављајући аспекте социјалне правде и хуманитарног права.Ово није Савез усмерен против Еропске Уније , и нема негативне контексте према европским земљама , само на други начин афирмише односе међу постојећим и будућим члановима.

Провејавала је жеља свих присутних да и у информативном смислу ова већ створена међународна заједница или унија добије своје право место са свим аргументима за своје постојање и у складу са свим тим пуну слободу свих држава Евроазије у одлучивању о чланству у њој.

Разлога и спремности да се овакви скупови чешће одржавају има доста и Россатруднич-ество је на себе узело обавезу координатора у будућности.

(Србин.инфо, Српски Саборни Круг)