Прочитај ми чланак

СРЕДЊИ ВЕК: На суду без адвоката: Студент с протеста пребачен у затвор!

0

Студент завршне године ЕТФ-а Игор Шљапић (23), приведен је синоћ док је са транспарентом у руци мирно стајао иза Народне скупштине, да би јутрос био осуђен на месец дана затвора без присуства адвоката, док је на суђењу једини сведок је био полицијајац који га је привео, каже његова другарица Марија Такић (20) која је заједно са њим била на јучерашњем протесту.

Foto: Privatna arhiva

 

Студенткиња ФДУ Марија Такић прича да је Шљапићу полиција синоћ пришла и затражила му да се легитимише док је држао транспаренте “Не може сузавац да спере вашу бруталност” и “Шта ћете када потрошите сузавац?”.

Напомиње да је ранијих дана на протесту носио транспарент с натписом “Стоп насиљу”, који му је полиција одузела.

Такић је стајала у близини док су, како каже, легитимисали Игора и још две особе.

“Онда је Игор одједном нестао. На питање где је, присутни полицајци су одоговорили да га никад нису ни видели”, објашњава Такић и додаје су убрзо сазнали да је одведен у полицијску станицу у Улици Мајке Јевросиме.

Са њом је, како каже, у том тренутку био и студент Марко Грбић са којим је затим отишла до полицијске станице. Тамо су затекли Шљапића коме су полицајци мерили температуру и уводили га унутра.

Foto: Privatna arhiva

 

“Након што су нас полицајци на врло непријатан начин питали шта тражимо ту, и ми им одговорили да чекамо друга који је приведен, рекли су нам да ће бити пуштен у 23:30”, прича она.

Објашњава да су остали испред станице да сачекају друга и онда у 23:45 сазнали да ће он бити задржан у станици до 9 сати ујутру, када би требало да изађе пред пред судију за прекршаје.

“Нисмо чули ништа о Игору до 12:47 када нам је послао фотографију решења о задржавању”, објашњава Такић.

На решењу, у које наша редакција има увид, наведено је да Игор Шљапић задржан у полицији због тога што је нарушавао јавни реда и мир тако што се испред Народне скупштине, након легитимисања, полицијским службеницима обратио повишеним тоном, при чему их је назвао погрдним речима и опсовао.

Такић тврди да је у решењу нетачно наведено место привођења, јер он није приведен испред, већ иза Народне Скупштине, као и да наведене речи није изговорио.

“Он стварно те речи није изговорио. Прво зато што је он јако миран дечко и никада не би рекао те ствари и нама је потврдио да то није говорио”, тврди она.

У последњој преписци коју су имали са Шљапићем добили су његову фотографију са лисицама уз објашњење да га воде у Падинску скелу, где ће провести месец дана.

“У преписци нам је написао да му судија није понудио опцију да плати казну, као и да му је суђено без присуства адвоката, док је једини сведок на суђењу био је полицајац који га је привео”, каже Такић.

Наглашава да Шљапићу није било дозвољено да позове адвоката, као ни своје родитеље, а након суђења му није чак дозвољено ни да пресуду прочита до краја.

Званичну потврду њених тврдњи до тренутка објављивања текста нисмо успели да добијемо.

Здружена акција “Кров над главом” затражила је вечерас да се на слободу пусте тројица њихових активиста приведених претходних дана и да се казне полицајци који, како сматрају у том удружењу, учествују у незаконитом, намештеном и нељудском спровођењу судског поступка против њих.

Као један од тројице активиста именован је Игор Шљапић, за кога је наведено да је ухапшен је у суботу увече и осуђен на 30 дана затвора.

Адвокат Владимир Гајић рекао је данас да свако кога полиција приведе на информативни разогор има право на адвоката.

“Сваки грађанин има право на адвоката и приликом саслушања на информативном разговору може да одбије да да изјаву”, рекаоје Гајић.