Прочитај ми чланак

СРЕБРЕНИЦА „ПОСВАЂАЛА“ СРБЕ И БОШЊАКЕ: Чека се Веће народа

0

Клуб Бошњака ставио вето на одбијање извештаја о Сребреници

Клуб Бошњака у Већу народа Републике Српске покренуо је процедуру заштите виталног националног интереса на закључке Народне скупштине Српске о информацији о Извештају Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године.

© Flickr/ Photo RNW.org

Потпредседавајући Већа народа Републике Српске Кемо Чамџија рекао је да Клуб Бошњака очекује да буде заказана седница Већа народа.

– Осим покретања механизма, упутићемо писмо генералним секретарима Владе, Народне скупштине и Већа народа. Због тога што је Влада, позивајући се на закључке парламента, ставила ван снаге извештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, а да се пре тога Веће народа, односно клубови, нису изјаснили о повреди виталног националног интереса – навео је Чамџија након седнице Клуба Бошњака.

Др Ненад Стевандић, потпредседник Народне скупштине РС, каже, за „Новости“, да није изненађен одлуком Клуба Бошњака, али и додаје да је вето беспредметан и бесмислен.

СРПСКЕ ЖРТВЕ

– Овом одлуком Клуб Бошњака поручује да Срби не смеју пописивати своје жртве. Комисија није ни формирана а већ имамо вето. Бошњаци су требали сачекати да виде шта ће се урадити па тек онда нека делују како хоће – каже Стевандић, и додаје да очигледно Бошњаци не желе откривање истине о Сребреници.