Прочитај ми чланак

Србији понуђено више

0

brisel_620x0

(Новости)

Назире се споразум Београда и Приштине по којем би Срби добили више надлежности, потпис се очекује до краја недеље. Тачи пристаје да Срби имају командире полиције и суд. Спорно чланство Косова у међународним организацијама

После мучне и напете девете рунде преговора Београда и Приштине, први пут се назире конкретан резултат који би у најкраћем року могао да се преточи у споразум двеју страна, можда већ до краја недеље. Тај обрт, који би могао да одреди даљу судбину Косова и Метохије и европског пута Србије, на видику је након нове исцрпљујуће преговарачке етапе која се у среду сатима одвијала у штабу европске дипломатије у Бриселу.

На новом директном сусрету две делегације, препуном тензија, дипломатских калкулација и пажљивог одмеравања, нашу страну сачекала је боља понуда Кетрин Ештон, што даје наду да је договор, ипак, могућ.

Како су „Новостима“ пренели чланови нашег тима, који су предводили премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић, приштинска страна спремна је да Заједници српских општина (ЗСО) препусти избор локалних командира полиције и гарантује неке од кључних извршних надлежности, као и седиште Окружног суда у северном делу Косовске Митровице, што је одшкринуло врата договору.

– Понуда која је на столу далеко је повољнија за нашу страну од претходне. По папиру Ештонове ЗСО би имала директне надлежности за избор регионалног команданта полиције. Српске судије имаће веће присуство на северу, а неће се мењати етничка слика региона, јер јужна Митровица, Вучитрн и Србица неће ући у његов састав – реферисао је Марко Ђурић, саветник председника. 

Он каже да Тачи хоће да ублажи тачку 14 која се односи на учешће две стране у европским интеграцијама.

– Приштина би желела да се то односи на чланство Косова у међународним организацијама. Размотрићемо папир наредних дана.

И бриселска администрација надала се позитивном исходу.

– Учинићемо све да до договора дође, јер је то у интересу обе стране – рекла је, за „Новости“, Маја Коцијанчић, портпарол високе представнице ЕУ.

Састанци су трајали читавог дана. Први је у канцеларију на Тргу Шуман, око десет сати, ушао Тачи, који је у белигијску престоницу допутовао ноћ уочи наставка дијалога.

– Постизање споразума омогућило би добросуседске односе и евроатлантску будућност. Зато је постизање споразума у интересу и Косова и Србије. Надам се да ће Београд радити заједно с нама с циљем да се тај договор постигне.

После пуног круга разговора, Ештонова је око 15.30 одобрила паузу. Пре тога, Приштина је за преговарачким столом показала вољу да смањи апетите.

У тој фази Тачи није хтео да пристане да такозвана војска Косова не буде на територији ЗСО, јер би тиме, како је рекао, север покрајине практично био „надохват српске војничке чизме“. Помињало се, чак, и да се демилитаризација орочи на три године, али то није формулисано као званичан предлог.

Наш тим је изнео минималне захтеве испод којих није пристајао да иде: осим демилитаризације тражили смо и да ЗСО има председника, скупштину и извршно веће, регионалног командира полиције, Апелациони суд, као и да се општине Јужна Митровица, Србица и Вучитрн не могу прикључити северу. На папиру који су Дачић и Вучић представили Ештоновој била су набројана и конкретна овлашћења за српску заједницу.

Иза тапацираних врата прво је процурила вест да Тачи пристаје да Срби бирају свог регионалног полицијског командира. Али, Приштина је захтевала да се друге надлежности уређују по њиховим законима о локалној самоуправи.

brisel-MALA
И управо је ту дошло до клинча, па се убрзо кроз штаб европске дипломатије пронела вест да је Тачи напустио преговоре. Али, после свега двадесетак минута јављено је да је само узео „тајм аут“, како би се консултовао са својим колегама.

Иако је најављивано да ова рунда неће дуго трајати, између осталог, и због тога што је Кетрин Ештон имала заказан вечерњи лет за Сарајево, све се одужило. Истовремено, приштински медији су касно поподне почели да јављају да је Србија, наводно, прихватила споразум.

У једном тренутку, појавила се незванична вест да ће високи представник среду искористити да сакупи „последње понуде“ Београда и Приштине, а да, затим, у следећа два дана састави коначни предлог и, у петак у Бриселу, или у понедељак у Луксембургу, понуди их двема странама на коначно прихватање.

Овај сценарио неодвојив је од наставка нашег европског пута. Јер, Ештонова и комесар за проширење Штефан Филе одложили су објаву извештаја о напретку Београда управо чекајући исход девете рунде.

Међутим, како сазнају „Новости“, ни Ештонова ни Филе неће у својим рапортима директно навести да сматрају да је Србија спремна за додељивање датума, већ ће само таксативно навести шта је све до сада урађено у нормализацији односа са Приштином и на пољу реформи.

Шефовима дипломатија ЕУ биће остављено да, евентуално, у својим закључцима са састанка у понедељак, 22. априла, дају препоруку шефовима држава и влада да на Европском савету крајем јуна донесу позитивну одлуку. Међутим, наш извор из бриселске дипломатије тврди да је и ово мало вероватно и да ће министри спољних послова највероватније само похвалити Србију, констатовати да је учињен значајан помак и све препустити лидерима ЕУ.

Јер, министри 27 чланица треба рапорте да доставе својим владама, које онда дају мишљење и враћају их Европској комисији. У случају Немачке, било какву одлуку мора да ратификује и Бундестаг, јер без тога канцеларка Ангела Меркел нема „мандат“ да гласа на Европском савету.

Наши извори тврде да је Берлин још тврд и да се спрема да, чак и у случају најпозитивнијег исхода бриселских разговора, у игру убаци још један услов – имплементацију споразума. Наводно, Немци ће инсистирати да се државама-чланицама да додатно време пре него што донесу одлуку о датуму како би се видело како ће споразум бити примењен у пракси.

– Све је сада ствар политичког договора, односно процене САД да ли су оствариле оно што је њима био циљ, а то је да ојачају независност Косова, односно заштите своје војне, политичке и стратешке интересе на тој територији. Ако се то деси, даће сигнал Немачкој да одобри датум. Ако не, увек може да се нађе неки баналан разлог, на пример, да „нисмо испоштовали европске стандарде у заштити пчела“ и да се читав процес пролонгира – каже за „Новости“ наш некадашњи амбасадор у Немачкој Огњен Прибићевић..

****************************

Кацин: Доделити датум што пре

Док се у среду у Бриселу водила рововска битка ставовима у дијалогу између Београда и Приштине, у Европском парламенту у Стразбуру трајала је расправа о напретку земаља Западног Балкана ка ЕУ. Известилац за Србију био је Јелко Кацин, чији је документ, у суштини, био позитиван.

У овом документу, ЕП позива Европски савет да одреди датум за почетак претпријемних преговора са Србијом што је пре могуће, под условом да буду испуњени кључни приоритети на задовољавајући начин и да се реформски процес настави.

– Нормализација односа између Београда и Приштине је политички императив. Надам се да ћемо заједно зграбити ову јединствену прилику – поручио је Кацин, образлажући извештај.

У документу Србија је похваљена због напретка у испуњавању политичких критеријума из Копенхагена, као и због одлуке да реши недостатке у реформи правосуђа и посвећености у борби против корупције и организованог криминала.

Власти се између осталог позивају да у потпуности спроведу закон о финансирању политичких странака, а подсећа се и да су професионални и независни медији суштински елемент демократског система. Властима у Србији упућен је и апел да се реше случајеви убијених новинара. С друге стране, новинари се позивају да поштују Етички кодекс.

У нацрту се потврђује и одлучна подршка ЕП визној либерализацији са земљама западног Балкана. Србија и земље чланице ЕУ које имају највише проблема с лажним азилантима, позване су да заједно решавају овај проблем.

На основу Кациновог извштаја парламентарци ће у четвртак гласати за резолуцију. (Г. Ч.)