Прочитај ми чланак

Србији је потребан референдум о Европској унији!

0

Србија ових дана као да се вратила у 1914. или 1941. годину. Јер, списак уцена које је Немачка испоручила Београду по безобразлуку превазилази и оне уочи Првог светског рата, али и нацистичке захтеве Адолфа Хитлера! Једина је разлика у томе што су у прошлости Немци желели да нас нападну, а сада је циљ отимање Косова за шиптарску мафију.

Данас, 2012. године, дочекали смо да поново од Германа добијемо понизна наређења, која, ето, морамо да испунимо уколико желимо у „благостање“ Европске уније. Тешко да је у новијој историји нека земља доживела веће понижење него Србија, јер која још суверена држава јавно добија списак са седам ултиматума!? Ипак, Александру Вучићу, потпредседнику Владе ово не смета, већ изјављује како без Немачке нема напретка за Србију, па још берлинским фирмама без тендера додељује посао изградње термоелектрана и хидроелектрана по Шумадији и Војводини.

Док је Немцима дозвољено да се уједине и живе сви у једној држави, Србија је разбијена у четири нове банана републике, али и то није довољно, већ јој отимају Косово, вертикалу српског постојања и идентитета, а припрема се у пројекат Војводина.

Сада Берлин, као економски лидер у посрнулој Европи, полако враћа своју препознатљиву спољну политику из прве половине 20. века. На удару је поново, ко други – Србија. Берлин јасно тражи да се одрекнемо Космета и пустимо низ шиптарску крваву воду преостале Србе у јужној покрајини. Ако ништа друго, нова Влада Србије макар више нема алиби за погубни континуитет политике жутог картела – Косово и Европа

И зато је у Србији под хитно потребно расписивање референдума о уласку у Европску унију! Доста је било лажи, време је да народ Србије јасно каже: да ли је за то да се одрекне Космета и настави ка (имагинарном) путу за Берлин и Брисел или је време да се онима који су нас много пута бомбардовали и уцењивали каже хвала и довиђења?

Демагози ће рећи да је у свакој држави уочи пре пријема у ЕУ одржан референдум о овом питању. Тачно, али је он увек био непосредно пред сам пријем, када су државе-кандидати већ испунили све услове, а све остале земље потписале ратификацију. Србији је потребан референдум одмах, јер је још једна година евро-лудила заправо година пропадања за Србију, у националном, али и економском смислу.

С друге стране, теоретичари завере би рекли да није немогућ ни сценарио по којем безобаразна реторика из Берлина има за циљ да Србе заправо отрезни, удаљи од евро интеграција и гурне је у блиску сарадњу са Русијом. Овакав расплет био би договор Берлина и Москве као будућих стртешких (пре свега економских) партнера у Европи о „подели плена“ на Старом континенту.

Једини проблем је питање Косова и Метохије, које је и даље (додуше не као раније) важно и за Сједињене државе. Интересантне су учестале изјаве првог човека Републике Српске Милорада Додика о неопходности поделе јужне српске покрајине. Поставља се питање у чије име Додик дели свету српску земљу? У име Владе Ивице Дачића сигурно, јер њему као премијеру Србије и председнику Томиславу Николићу, Устав забрањује да домаћој јавности намећу тако сулуду идеју.

Ипак, остаје да се види да ли је Додик (у последње време близак јеврејском лобију) на још нечији миг кренуо у пропаганду поделе Космета и БиХ. Нема сумње да овај простор очекује ново прекомпоновање, а на Србији је да уз подршку све моћније Русије не попусти ни педаљ у одбрани својих земаља и покуша да у наредном периоду макар делимично реши српско национално питање. Поставља се питање да ли имамо политичку елиту способну за такав подухват?

 

Алексеј Димитријевић