Прочитај ми чланак

Србија треба да следи пут Исланда и одустане од ЕУ

0

srbija-eu kolonija

Српска народна партија (СНП) оценила је данас да Србија треба да следи пример Исланда који је повукао захтев за пријем у Европску унију.

„Одлука Исланда да званично одустане од кандидатуре за чланство у ЕУ потврђује да развијена и уређена европска друштва у све већој мери стављају сопствене националне и економске интересе испред интереса Европске уније. Исто треба да учини и Србија“, саопштио је СНП.

Додаје се да је Исланд одлучио да заштити своју привреду јер би, у случају чланства у ЕУ, њене рестриктиције ограничиле рибарство које чини трећину привредних ресурса Исланда.

„С друге стране, ако би Србија прихватила заједничку спољну политику ЕУ и увела санкције Русији, чему се СНП снажно противи, то значи да бисмо и ми, као држава, остали без значајних прихода и радних места које нам доноси константан раст извоза у Русију. Зато одлуку да се одупремо притисцима ЕУ и не уведемо санкције Русији – СНП види као једину логичну и рационалну“, наводи се у саопштењу.

Та странка је оценила да се „успешна економска сарадња са државама чланицама ЕУ очигледно може остварити и ван чланства у ЕУ“.

Исландске власти саопштиле су синоћ да су повукле захтев за пријем у Европску унију (ЕУ), две године после доласка на власти коалиције евроскептичног десног центра који је обећао да ће прекинути процес евроинтеграције.

Исланд је затражио пријем у ЕУ 16. јула 2009. године, после финансијске кризе која је навела јавност да пожели заштиту еврозоне. У мају 2013. Влада је одлучила да замрзне преговоре са ЕУ, иако је тада било отворено већ 27 преговарачких поглавља, а чак 11 неформално затворено.

(Бета)