Прочитај ми чланак

Србија се Бриселским споразумом обавезала да напусти Космет

0

Agim Ceku6Албанци не тражи од Србије признање његове независности, будући да србијански званичници небројено много пута понављају како то није могуће, али тражи сарадњу, јер је Србија кроз Бриселски споразум, косметским Србима поручила да одлази са Косметаа, али да се потрудила за њихов бољитак, изјавио је данас у Будви Тачијев министар безбедности Агим Чеку.

(Вијести, фото: Танјуг)
„Не тражимо од званичника Србије да признају Косово. Не треба да нас признају, али дајте да сарађујемо. Србија је споразумом из Брисела косметским Србима поручила да излази из Космета, али да се потрудила и за њихов бољитак”, поручио је Чеку на данашњој панел дискусији на тему „Нови моменти у односима Србије и Косова”, у оквиру међународног форума о безбедности који је почео јуче у Будви, на којем је учешће узео државни секретар Министарства унутрашњих послова Србије Владимир Божовић, као и представници ЕУ и САД-а.

Панел дискусија је привукла посебну пажњу због учешћа представника шиптаррске окупаторске државе на Космету и Србије, што је раније била реткост због бојкотовања српске стране.

Према Чековим речима, бит бриселског споразума огледа се у схватању да су и једна и друга земља направиле велике искораке на путу ка чланству у ЕУ и на путу удаљавања од прошлости.

Чеку је споразум постигнут између Приштине и Србије у Бриселу оценио као историјски за Албанце на Космету, али и за цео регион.

Проблем између Србије и шиптарске окупаторске државе на Космету сматра дубоким политичким проблемом, али је истакао важност дијалога представника двеју земаља.

Он је поручио и да „контролисање севера Косова на силу није и никада неће бити опција.

Одговарајући на питање о „дозвољавању Србије да Албанци са Космета учествује на регионалним конференцијама”, Чеку је казао да „они ништа не питају Србију”.

„Драго ми је што опет чујем да постоји другачије тумачење споразума. За нас тај споразум значи мирну реинтеграцију. Нормалнизација односа Србије и Албанаца на Космету је добар знак и ја се радујем што ћемо у току овог месеца то прославити, тада ће почети права сарадња“, истакао је Чеку додоваши да постоје људи и са друге стране који споразум сматрају контроверзим, али да су то они који мисле само на себе.