Прочитај ми чланак

СРБИЈА ПРЕД МЕЂУНАРОДНОМ ТУЖБОМ: Вулин упозорио Хрватску – они затворили границе!

0

zastava-srbija-hrvatska-sud-tuzba-genocid_660x330

ХОРГОШ – Министар Александар Вулин упозорио је јуче Хрватску да не затвара границу и међународне путеве, наводећи да ће Србија у том случају затражити заштиту пред међународним судовима, али је то Хрватска ипак урадила.

„Желимо да упозоримо Хрватску и сваку другу земљу да не долази у обзир затварање међународних путева и да ћемо заштиту својих економских и сваких других интереса затражити пред међународним судовима”, рекао је Вулин Танјугу.

Он је, реагујући на најаву из Хрватске да би могла затворити границу ако поновно у једном дану на њу пристигне велики број избеглица, рекао да то што Хрватска није у стању да се побрине за свега 6.000 људи није и не сме бити разлог да се прети окружењу, а још мање да се избеглицама онемогуће бар елементарна људска права.

„Ми нећемо да плаћамо цехове туђе неспособности”, рекао је Вулин.

Он је додао да је Србија, ако Хрватска не буде била у стању да се избори са 6.000 миграната, спремна да пошаље помоћ и људе који су се у нашој земљи „изборили” са 140.000 мирних и цивилизованих људи који нису направили ниједан најмањи инцидент.

„Жао ми је што је Хрватска хуманост и солидарност трајала само два дана”, рекао је Вулин.

Он је навео да је Србија, за разлику од Хрватске, до сад регистровала више од 140.000 људи које је и нахранила, лечила и заштитила, док Хрватска са 6.000 још нерегистрованих људи прети затварањем међународних путева и граница.

„Да је Србија затворила своје границе када је у једној ноћи из Македоније и Грчке ушло преко 9.000 миграната, данас би Македонија била суочена са потпуним колапсом, ЕУ са хуманитарном катастрофом неслућених размера”, навео је Вулин.

Потпредседник Владе Хрватске и министар унутрашњих послова Ранко Остојић рекао је раније данас да ће Хрватска затворити границу ако поновно у једном дану на њу пристигне готово 8.000 избеглица.

„Нема потребе да долазите нити је Хрватска заинтересирана да буде место на којем ћете покушати да тражите исту заштиту коју можете имати и у оним земљама у којима сте већ”, поручио је Ранко Остојић избеглицама које су тренутно у Грчкој, Македонији и Србији и намеравају преко Хрватске да дођу до западноевропских држава.

Потврдио је да је словеначка граница затворена за избеглице, а транзитни коридори не постоје.

Хрватска jе ноћас за сав саобраћаj затворила седам прелаза према Србиjи, док jе Танјугу на граничном прелазу Баjаково речено да jе таj прелаз и даље отворен за саобраћаj.

Шеф смене станице хрватске граничне полициjе Баjаково, Дамир Цули рекао jе Танјугу да jе гранични прелаз Баjаково на граници између Србиjе и Хрватске остао отворен, да ради нормално и да jе проходан за сав саобраћаj.

„Баjаково jе отворен, сав промет и саобраћаj се одвиjа нормално и нема гужви“, рекао jе Цули.

Хрватско министарство унутрашњих послова jе саопштило да jе до 22 сата на подручjе Хрватске ушло 11.003 миграната и да jе полициjа затворила седам граничних прелаза са Србиjом, jавила jе агенциjа Хина.

Забрањен jе саобраћаj на деловима државног пута на граници Хрватске са Србиjом у подручjу граничног прелаза Tоварник, Илок, Илок 2, Принциповац, Принциповац 2, Батина и Eрдут.

Oве мере су се примењивале периодично у петак од поподневних сати, а тренутно су све активне и на снази су до даљњег, наводи MУП Хрватске, пренела jе Хина.

Извор: Танјуг / Правда