• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • Србија парафирала споразум са Шиптарима, столица Косова у УН модификована! (Вести из часа у час)
Прочитај ми чланак

Србија парафирала споразум са Шиптарима, столица Косова у УН модификована! (Вести из часа у час)

0

Косово и Метохија

Заједница српских општина на Косову имаће председника, потпредседника и Савет и право да бира регионалног команданта полиције, али и локалне команданте у четири општине на северу, као и на југу, свугде где према етничком саставу Срби чине већину, сазнаје „Блиц“. 

18:26 – Ружић: Историјски искорак ка одрживом решењу

Парафирање предлога текста споразума у Бриселу велики је, па чак и историјски искорак државног врха у правцу изналажења одрживог решења, које је са аспекта заштите националног идентитета најприхватљивије у овим околностима, сматра шеф посланичке групе СПС Бранко Ружић.

– Ово је велики, чак историјски искорак премијера Србије Ивице Дачића и целокупног државног врха у правцу изналажења реалполитичког, свеобухватног одрживог и са аспекта заштите националног идентитета најприхватљивијег решења у овим околностима – рекао је Ружић Тањугу.

18:15 – НС: Споразум гаранција опстанка Срба на КиМ

Потписивање споразума у Бриселу значи постизање трајног и прихватљивог решења за српску заједницу на Косову и Метохији, сматра Нова Србије и истиче да тај споразум садржи принципе од кључног значаја за будућност Срба на КиМ.

„Потпуно је јасно да су наши захтеви били реални, да нису ни на који начин угрожавали другу страну, већ да је наша делегација у складу са Уставом и скупштинском резолуцијом тражила и добила гаранције Европске уније за опстанак Срба на Косову и Метохији, садржане у самоуправи Срба и чврстој вези са државом Србијом“, навела је НС у саопштењу.

18:13 – Коштуница: Споразум је сраман

Председник Демократске странке Србије (ДСС) Војислав Коштуница оценио је данас, поводом постизања договора у Бриселу, да је власт издала државне и националне интересе на Косову и Метохији и тиме нанела Србији кобан ударац са страховитим историјским последицама.

18:08 – Расмусен: НАТО ће наставити да јамчи безбедност на Косову

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен изразио је задовољство што НАТО доприноси постизању споразума Београда и Приштине и поручио да ће та Алијанса наставити да јамчи безбедност широм Косова.

17:57 – Крај састанка у седишту НАТО

Српска делегација управо завршава састанак у седишту НАТО у Бриселу. У присуству Кетрин Ештон, српска страна је добила гаранције да косовске безбедносне снаге неће моћи да долазе на север осим у случају природних катастрофа када им је за улазак потребна сагласност како НАТО, тако и локалне српске заједнице.

17:56 – Филе и Ван Ромпеј: Историјски дан

Високи званичници ЕУ поздравили су данас постизање „историјског“ договора Београда и Приштине и истакли да је то добра вест за региони и за ЕУ.

17:29 – Хоџај: Одсад су Србија и Косово суседи и партнери

Шеф косовске дипломатије Енвер Хоџај оценио је да споразум Београда и Приштине значи да Србија признаје независност Косова.

17:28 – Тачи: Договор значи признање Косова

Шеф приштинског преговарачког тима, ратни злочинац Хашим Тачи оцењује да споразум који је постигнут са делегацијом Београда гарантује суверенитет и територијални интегритет Косова.

17:22 – Српски званичници траже гаранције од НАТО-а

Делегација Србије након парафирања споразума са Приштином разговараће данас у седишту НАТО-а у Бриселу о гаранцијама да косовска војска неће бити присутна на северу Косова и о безбедности косовских Срба.

Раније данас у Бриселу премијер Србије Ивица Дачић парафирао је текст споразума са Приштином о чијем прихватању или неприхватању ће се изјашњавати у Београду, речено је агенцији Бета у српској делегацији.

Извор додаје да су у финалној верзији споразума прихваћени сви предлози Београда, није мењана тачка 9 која се односи на полицију и да је по жељи Београда модификована тачка 14 која се односи на чланство Косова у међународним организацијама.

17:20 – Спорна тачка преформулисана

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је у Бриселу да је преговарачки тим Београда добио „значајно бољу понуду“.
У извештају се цитира изјава Дачића, који је рекао да је спорна тачка 14, која се односи на чланство Косова у међународним организацијама, преформулисана.

17:08 – Филе: Имаћете пуну подршку Брисела

Комесар Европске уније за проширење Штефан Филе поручио је данас, након вести да су Београд и Приштина парафирали предлог текста споразума, да обе стране могу да рачунају на пуну подршку Брисела на њиховом путу ка ЕУ.

Он је на свом твитер налогу честитао Београду и Приштини на показаној храбрости и опредељењу.

16:52 – Дачић: Измењена тачка 14

Дачић је рекао да су у споразуму који је парафиран остале формулације о полицији, а да је измењена тачка 14, која се односила на чланство Косова у међународним организацијама.

16:49 – Српска делегација на путу ка седишту НАТО


Српска делегација је на путу ка седишту НАТО, где ће разговарати о неприсуству шиптарске војске на северу и гаранцијама за безбедност Срба.

16:39 – Ештонова потврдила да је текст парафиран

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон је потврдила да су обе стране парафирале текст споразума и да су преговори завршени

16:33 – Дачић парафирао текст споразума

Премијер Србије Ивица Дачић парафирао је текст споразума који је данас понуђен у Бриселу, док ће се о његовом прихватању или неприхватању изјаснити Влада и Скупштина у Београду. У финалној верзији прихваћени су сви предлози Србије. Тачка 9, која се доноси на избор полицијског командира остаће недирнута, док је тачка 14 (косовска столица у УН) по српској жељи модификована.