Прочитај ми чланак

Србија под штитом Русије?

0

У дипломатској ташни руског вицепремијера Дмитрија Рогозина, који је прошле недеље боравио у Београду, нашла се пословна понуда која далеко превазилази обичну трговину оружјем.

Ако све прође како је Рогозин, односно влада Русије замислила, Србија би могла да добије савремени ракетни систем С-300, као и модерне борбене ловце који ће заменити старудије које чувају српско небо, али и да пошаље своје представнике у Организацију договора о колективној безбедности (ОДКБ) коју чини половина држава бившег СССР и замишљена је као пандан НАТО.

Две столице

Председник Томислав Николић изјавио је да ће Србија у оквиру своје политике војне неутралности ускоро упутити нашу парламентарну делегацију у Парламентарну скупштину Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) пошто Србија већ има своје представнике у Парламентарној скупштини НАТО-а.

„То је свакако пут ка пуноправном чланству у Евроазијски савез“, наводе РИА Новости.

– Надам се да ће после реализације наших договора Србија постати јача држава, и то толико јача да ће свако прво морати да размисли пре него што употреби оружје против ње – поручио је из Београда Рогозин.

Београд тачно зна шта му треба, а разлог што опрема није досад набављена је огроман недостатак новца. Рачуница српских ваздухопловних генерала је да нам треба 12 авиона МиГ-29М2, опција је осам МиГ-29М2, што једноседа, што школских двоседа. Руси у пакету нуде и савремене ракетне системе С-300, с тим што би били наоружани још новијим типом пројектила типа С-400.

Све су ове понуде Русије и жеље Србије лепе, али се ту поставља велико питање – ко ће то да плати и одакле?

Према речима војног аналитичара Мирослава Лазанског, руски МиГ-29М2 је три пута јефтинији од тајфуна и рафала, и два и по пута јефтинији од шведског грипена. Руси нуде кредит, али и плаћање контраиспорукама наше робе, од пољопривредних производа до производа наше војне индустрије.

 

 

– Сада је на Београду да искористи понуду Москве. Да не би касније било „правдања“ како смо сами и како нам нико не нуди помоћ и савезништво – каже војни аналитичар Мирослав Лазански.

Према писању руског „Комерсанта“ и Генадија Сисојева, Влада Србије планира да настави европске интеграције кроз нормализацију односа са Косовом и тиме скине притисак Запада са себе док се паралелно приближава Русији.

Стручњаци се слажу да је Војсци Србије потребна модернизација, да је Русија као велики произвођач конкурент на великом тржишту, као и да набавка оружја из Русије не може да угрози односе Србије с НАТО или ЕУ.

– Ако је Рогозинова, односно понуда руске владе повољна, онда је треба размотрити и у конкуренцији других понуђача одабрати најбоље авионе и ракетне системе јер је то Србији неопходно.

– Наша је опрема застарела и обнова нам је хитна. Кад је реч о евентуалном узнемирењу ЕУ или НАТО, до тога никако неће доћи јер и саме чланице НАТО-а поседују руско оружје и технику, рецимо Немачка, Пољска, Чешка и друге – каже за „Вести“ генерал Бранко Крга, бивши начелник војне обавештајне службе и официр који је у два наврата био војни аташе у Прагу и Москви.

Застарела технологија

Српска војна индустрија сада броји шест предузећа и то Застава оружје, Крушик, Слобода, „Милан Благојевић“, Први партизан и Прва искра, али оне углавном производе барут, муницију и лако стрељачко оружје. Овим фабрикама је хитно потребна модернизација јер је најмлађа опрема у њима стара 40 година.

 

(Вести онлајн)