Прочитај ми чланак

РЕЖИМСКИ таблоиди најављују „поделу“ Косова уз Вучићево окретање леђа Русији!?

0

Како сазнаје "Инфомер" у "одлично обавештеним дипломатским круговима", у Београд је недавно из Вашингтона стигла порука да Србија може сачувати нешто на Косову и Метохији само ако се одрекне сарадње са Москвом.

© Sputnik/ Алексей Дружинин

Ову поруку је наводно Трамп послао незваничним каналима, преко својих блиских сарадника, готово истовремено са најавом да би у Србију крајем августа требало да стигне Џон Болтон, саветник америчког председника, који јавно заговара разграничење Срба и Албанаца као једино могуће решење косовске кризе.

https://twitter.com/srbininfo/status/1159548817039118338?s=20

Кључ држи Вучић

Према речима извора „Информера“, амерички лидер поручио је да је спреман да снажно подржи компромисно решење косовске кризе.

– Трамп је спреман да помогне. Његов услов јесте да Србија прекине сарадњу са Русијом. Сажетак његовог става дословце гласи: Србија може да нешто сачува на Косову само ако се одрекне Москве! – преноси Информеров извор, дипломата који је због осетљивости ове теме инсистирао на потпуној анонимности.

Ове информације индиректно је јуче потврдио Едвард Џозеф, угледни амерички аналитичар и професор Универзитета ‘Џон Хопкинс’, који каже да председник Србије Александар Вучић има велику прилику да реши косовски проблем.

– Вучић, као најјачи политички лидер у региону, у прилици је да издејствује решење којим би Срби сачували достојанство и трајну везу са Косовом ако јасно и недвосмислено искаже приврженост Западу. То може да учини уколико жели. У том случају остао би упамћен у српској историји као одлучни вођа. Међутим, уколико жели да настави да игра на карту и Запада и Русије, Србија ће и даље трпети те због политике јалове двосмислености – наглашава Џозеф, подсећајући да је Трампов саветник Џон Болтон недавно у Украјини сигнализирао подршку за размену територија између Србије и Косова као могуће решење.

Коментаришући ове наводе, историчар и политички аналитичар Немања Старовић оцењује да би Болтонова посета нашој држави могла да представља прекретницу у америчком приступу региону.

– Тиме би се отворила врата суштинском компромису заснованом на разграничењу. Верујем да нико у Србији нема проблем да покаже приврженост Западу. Али предуслов за изградњу чвршћих партнерских односа са Америком и другим западним земљама морала би да буде исказана спремност лидера тих држава да уваже националне интересе Србије – подвлачи Старовић.

https://twitter.com/srbininfo/status/1159535490317656064?s=20

Свима постаје јасно

Мирослав Бјеговић, декан Факултета за безбедност ‘Едуконс’, истиче да очито свима постаје јасно да Србија треба нешто да добије у дијалогу са Приштином.

– Џон Болтон, угледни Трампов саветник, већ је јавно и јасно предложио разграничење као евентуално коначно решење. Србија иде куда треба да иде како би заштитила своју територију и народ. Одлучна је на свом европском путу, али ће чувати своју војну неутралност, која јој омогућава да у складу са својим интересима сарађује са свима – закључује Бјеговић.

https://twitter.com/srbininfo/status/1159559714197389312?s=20