Прочитај ми чланак

Србија добија нове политичке странке

0

sinisa-kovacevic

Укрупњавање политичке сцене у парламенту у који се после избора „пласирало“ само седам листа, као и тешка криза у партијама које су остале испод цензуса, отворили су простор за оснивање нових странака.

Први је ногу повукао драматург Синиша Ковачевић, бивши функционер ДСС, са најављивањем оснивања Српске отаџбинске странке која ће окупљати евроскептике, а ускоро ће, после паузе, политичко деловање наставити и Жељко Ивањи, дугогодишњи посланик УРС.

– До јуна ће се знати којим ћу путем кренути, али дефинитивно ћу се бавити политиком – каже Ивањи за „Новости“. – Нисам још сигуран да ли ће то бити партија или нека друга политичка организација, али ће бити на линији левице. Иако сам припадао странци десног центра, увек сам се бавио правима мањина и социјалним питањима. Не интересују ме функције, већ само интерес народа.

Такође, после распада УРС који се и формално очекује већ за који дан, њихови функционери ће поново „оживети“ своје регионалне странке и покрете из којих су поникли..

Мирослав Алексић, функционер УРС из Трстеника, потврђује нам да ће до јесени основати нову странку:

– Биће то грађанска, народна партија. После одласка Динкића и најаве Верка Стевановића да ће поново основати Заједно за Шумадију, овакав УРС је изгубио смисао постојања.

Иако се у политичком филму Србије отворио простор за нове улоге, оне који се одлуче за оснивање странке чека велики посао – десет хиљада потписа за формирање (за странку националне мањине 1.000 парафа), скупљање новца за финансирање партије, трошкови кампање…

УСКОРО ДО СТОТКЕ

У регистру политичких партија Србије има 98 странака, па би овај списак оснивањем још неколико до краја године превазишао стотку. Од њих тек петина има запаженију улогу на политичкој сцени.

(Вечерње новости)