Прочитај ми чланак

Србија амнестирала терористе!

0

Одбор за људска права у прешевској долини оптужио је премијера Србије Ивицу Дачића за распиривање фашизма јер је запретио Албанцима да морају сами да уклоне споменик у центру Прешева, подигнут палим борцима Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца (ОВПМБ).

Како наглашава Бељгзим Камбери из те организације, припаднике ОВПМБ-а амнестирала је још 2001. Савезна скупштина СРЈ. Дачић јуче није био доступан да коментарише овакву реакцију из Прешева, коју је изазвала његова изјава да су Прешево и Бујановац део Србије и да то треба да каже и међународна заједница „јер немој сутра да буде прекомерна употреба силе“.

Поменути одбор позива се на закон о амнестији који су власти потписале након завршетка сукоба на југу Србије 2001. и којим су сва наоружана лица која су учествовала у сукобу ослобођена од могућег кривичног гоњења. Закон је покрио све који су оптужени за тероризам или удружени злочиначки подухват у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа.
Албанска провокација: Чик дођи ако смеш

Бивши командант ОВПМБ-а и лидер Албанског националног покрета Орхан Реџепи упутио је провокацију Дачићу и позвао га да дође у Прешево и сам уклони споменик припадницима ОВПМБ-а.
– Знам да неће смети да дође – поручио је Реџепи.

 

(Ало)