Прочитај ми чланак

СРБИ СЕ ДОЗВАЛИ ПАМЕТИ: Још десеторица њих напустили су Косовске снаге безбедности

0

Напуштање КСБ-а координисано је и добро организовано, те да може да се настави у наредном периоду, поготово у области северног Косова у ком је већински присутно српско становништво

Осипање Косовских снага безбедности (КСБ) и даље се наставља, пре свега због одлуке припадника српске заједнице да иступе из те оружане формације. Према последњој информацији Газете Метро, више од 10 младића напустило је њихове редове!

© AP Photo / Visar Kryeziu

Нико неће моћи да спречи право Косова да има своју војску: Тачи води разговоре о повратку Срба у КБС

Српски припадници КСБ на овај корак се одлучило одмах по примању јулске плате. Извори косовског портала објашњавају да су то махом младићи који долазе из региона Урошевца, Гњилана и Липљана, али и из Грачанице.

Према њиховом писању, напуштање КСБ-а координисано је и добро организовано, те да може да се настави у наредном периоду, поготово у области северног Косова у ком је већински присутно српско становништво.

Ибрахим Гаши, портпарол Министарства безбедносних снага Косова тврди да напуштање редова КСБ нису масовна појава као што су била у ранијем периоду.

Он је додао да су са овим феноменом упознати и припадници сарадници из међународних организација, укључујући и НАТО.

Да подсетимо, у току прошлог месеца косовска полиција ухапсила је петорицу Срба због сумње да су вршили притисак на чланове своје заједнице да напусте КСБ.

Сличног је мишљења и председник привремених косовских институција Хашим Тачи, према коме иза свега стоји Београд.

Из Београда, председник државе Александар Вучић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручили су да Албанци врбују сиромашне младиће, да им прете и застрашују их како би им се придружили, као и да их и кривични законик Србије обавезује на казну до десет година затвора за оне који се прикључе страној, илегалној, оружаној организацији.