Прочитај ми чланак

СРБИ са КиМ: Док Дачић пева по Будви, Вучић, Мило и Беба хоће да уруше СПЦ

0

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ даје пуну подршку српском народу и Српској православној цркви у Црној Гори у одбрани српских светиња од криминалног, диктаторског и антисрпског режима Мила Ђукановића.

Усвајањем закона о верским заједницама председник Црне Горе је желео да прокрчи пут и отимању Пећке патријаршије, Дечана, Грачанице и осталих српских светиња на Косову и Метохији. Зато данас када Срби у Црној Гори протествују и демонстрирају против отимања српских светиња у Црној Гори они у исто време бране и Пећку патријаршију, и Дечане, и Грачаницу, и Љевишку…

У целом покушају отимачине српских светиња у Црној Гори најчудније је понашање председника Србије Александар Вучића блиског пријатеља Мила Ђукановића. На најаву усвајања закона о верским заједницама у Црној Гори председник Србије је ћутао, правдајући своје ћутање жељом да се не меша у унутрашње ствари Црне Горе. Пре тога на укидању ћириличне табле у Вуковару председник Србије је реаговао са пуним правом а на нешто што је много крупније и важније председник Србије се не оглашава. И не само то. Својом изјавом о некаквом постојању црногорске аутокефалне православне цркве он је дао директну подршку Милу Ђукановићу у отимању српских светиња.

И док је руско министарство спољних послова подржало напоре Срба у одбрани српких цркава и манастира дотле министар спљних послова Републике Србије Ивица Дачић не проговара, изузев ако не рачунамо његово певање по будванским хотелима у ноћи када се усваја закон о верским заједницама у Црној Гори.

Ових дана Александар Вучић је ипак решио да се умеша у унутрашње ствари Црне Горе тако што је наговестио да ће Бање вече да проведе са Србима на северу Црне Горе. Председник Србије сада жели да се умеша у тренутку када су протести све жешћи и бурнији па својим одласком Александар Вучић жели да помогне свом пријатељу Милу Ђуконовићу и да смири тензије у Црној Гори. Не треба бити много паметан па не закључити да је одлазак Александар Вучића у Црну Гору плод његовог договара са Милом Ђукановићем јер да није тога он у њу не би могао да уђе. Зато је и одлука епископског савета епархија на подручју Црне Горе мудра која не одише много жељом да Александра Вучића виде на Бадње вече али му саветују да ако већ жели да дође у Црну Гору нека дође на државничком нивоу код свог прјатеља Мила Ђукановића.

Чак и апел тзв. 88 интелектуалаца из региона није могао да буде срочен без дозволе Александра Вучића и иницијативе његовог Бебе Поповића. Оно што је необично у том апелу интелектуалаца да су највећи део њих Бошњаци из Босне и Херцеговине и Албанци са Косова и Метохије. Сама та чињеница говори да је у њиховом политичком интересу да се Српска православан црква што више уруши и подели што је и циљ закона о верскихм заједницама који је усвојила скупштина Црне Горе. Иначе је данас Српска православна црква остала једина кохезиона сила која обједињује Србе са подручја некадашње Југославије па је и разумљива жеља тзв. интелектулаца да се она разгради.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ још једном даје подршку својој браћи у Црној Гори са жељом да буду принципијелни, јединствени и сложни не дезвољавајући да их било ко подели у одбрани праисконских српских светиња на подручју данашње Црне Горе. У овим тешким тренуцима за опстанак нашег народа у Црној Гори Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ сматра да наша браћа у Црној Гори морају много више да верују мудрим главама у епископском савету православних епархија Црне Горе него појединим српским првацима који су умногоме зависни од крималног, дикатаорског, издајничког режима Александра Вучића.