Прочитај ми чланак

Срби из Русије у покрету Евроазија

0

dijas-Goran-Tesic_620x0

– У Русији живи најмање 50.000 Срба, још толико у околним земљама, Белорусији, Украјини, Молдавији, Естонији, Литванији, Летонији, али и у Казахстану, Азербејџану, Кини, Јапану и двема Корејама. То је свет који кроз процес интеграција може да обезбеди будућност словенским народима, а посебно Србима.

Овако говори Горан Тешић, инжењер из Москве, оснивач покрета Евроазијска Србија у Русији, који окупља Србе из земаља Источне Европе и њихове пријатеље. Покрет је настао под утицајем евроазијских идеја о интеграцији источног света, веома популарних како у Русији, тако и у Украјини. И окупља велики број Срба.

– Ми смо прва српска евроазијска организација којој је идеолошка основа руско класично и савремено евроазијство, као и српска мисао окренута Истоку. У Русији имамо врло живу активност. За сада смо ступили у везу и савезничке односе са две руске евроазијске организације, „Центром Лава Гумиљова“ који води велики пријатељ Срба који је неколико пута био у нашој земљи и „Младом Евроазијом“ Јурија Кофнера – каже Тешић.

Наш саговорник је неколико пута гостовао на руској телевизији када су тема била актуелних дешавања у Србији и њене евроазијске перспективе. То је, каже, било први пут да су се српски Евроазијци чули у Русији.

– Радом у Русији стављамо до знања да Србија није евро – атланска, већ евроазијска земља – објашњава оснивач покрета Евроазијска Србија у Русији. – Припремамо округли сто на тему „Српски евроазијски вектор“, а у Београду ћемо да одржимо и Прву међународну евроазијску конференцију.

Конференција ће бити одржана 9. новембра у „Сава центру“, у сарадњи са руском државном институцијом „Россотрудничество“. Централна тема ће бити “Евроазијски покрет као слика будућности”. У раду конференције ће учествовати седморо представника покрета из Русије, Украјине и Бугарске, као и четворо из Србије.

Циљ скупа је отварање капије Истока за народ у Србији, јер је Србија неодвојиви део Евроазије преко њеног византијског крила.

– Говорници ће бити Сажи Умалатова, Јуриј Кофнер, Павел Зарифулин, представник организације „Россотрудничество“ Сергеј Белоус, Рангел Бараков, Наталија Кљајић, Бранко Драгаш, Војислав Видаковић, атаман козачке станице „Светосавска“ и Оливера Милин. Татјана Терзић, аналитичар покрета „Евроазијска Србија“ ће са својом групом извести перформанс који повезује традиционално и модерно као симбол очувања националног идентитета, а солисткиња Дијана Солеша ће изводи руску песму – каже Горан Геровац, члан покрета из Русије.

У историји савремених евроазијских интеграција важна чињеница је да су 18. новембра 2011. године председници Русије, Белорусије и Казахстана потписали Декларацију о Евроазијској економској интеграцији. На састанку председника држава чланица Царинског савеза у Астани 29. маја 2012. године одобрен је план рада за припрему пројекта Договора о Евроазијском Економском Савезу.

Предвиђено је да у априлу 2014. године пројекат Договора буде представљен за одобрење на заседању Савета Евроазијске Економске Комисије. Последња етапа у формирању новог економског савеза би требало да буде потписивање Договора, маја исте године. У другој половини 2014. године Договор о формирању Евроазијског Економског Савеза треба да прође ратификацију у парламентима држава које су га потписале, а 1. јанаура 2015. године Евроазијски Економски Савез треба да почне са радом.

Види још:

Једини добитник избора на Косову и Метохији је ЕУ

Евро ће постојати док Немачка то жели

(Новости)