Прочитај ми чланак

СРАМОТАН ИСПАД ПРЕМИЈЕРКЕ: Ана Брнабић косовске Србе назвала мањином?!

0

Премијерка Србије поручила да је најбитнија ствар у Бриселском споразуму положај српске мањине на Косову и Метохији и тако Србе у сопственој држави прогласила мањинским народом.

Aна Брнабић, премијерка Србије, практично је прогласила Косово независном државом током Стратешког форума на Бледу. Она се, говорећи на једном од скупова, дотакла и преговора Београда и Приштине, па је казала да је „најбитнија ствар Бриселског споразума положај српске мањине на Косову и Метохији“.

Премијерка Србије је тако народ Србије у јужној српској покрајини прогласила националном мањином иако он живи у властитој држави.

Осуда

– Србија је до сада урадила много тога, много тешких, непопуларних ствари које произилазе из Бриселског споразума и Приштина мора да почне да ради исто то. Најбитнија ствар у Бриселском споразуму је положај српске мањине на КиМ и то би био добар почетак – казала је Брнабићева у Словенији.

Из Демократске странке Србије одмах су оценили њену изјаву као скандал, те „подсетили“ премијерку да Срби у својој држави не могу бити мањина.

– Скандалозна изјава Aне Брнабић да је „најбитнија ствар у Бриселском споразуму положај српске мањине на Косову и Метохији“ на најбољи начин одсликава политику Владе и најјасније утерује у лаж све представнике власти који понављају као мантру да „никад неће признати независност Косова“ – наводи се у саопштењу ДСС, као и:

– Брнабић мора да зна да Срби на КиМ не могу да буду мањина у сопственој држави. Односом Владе према њима као према Србима у дијаспори показује се да власт Косово третира као независну државу, чиме доводи у питање смисленост дијалога о питању КиМ који је најавио председник. Настави ли се са садашњом државно и национално неодговорном политиком, већ сутра ће се, зарад уласка у ЕУ, део Пчињског округа називати Прешевском долином, а Срби у њој, делу Рашког округа и северној Бачкој називати мањином.

Не зна шта прича

Рада Трајковић, председница Европског покрета Срба с КиМ, каже да не осуђује премијерку што је некомпетентна за посао који обавља, већ скупштинску већину која ју је на ту функцију поставила.

– Не мислим да је било ко од међународних представника схвата озбиљно (Aну Брнабић, прим. аут.), али ми на КиМ се плашимо, јер она не зна шта прича. Скупштинска већина ју је изабрала само због медијске популарности њене сексуалне оријентације и она, сирота, није крива што је некомпетентна – каже Трајковићева.

Премијерка Брбабић није била доступна за коментар, а Курир није добио одговоре ни од Канцеларије за КиМ да ли најновија изјава шефа Владе најављује заокрет у политици према јужној српској покрајини.

Лапсус

Душан Јањић каже да је Aна Брнабић или направила омашку, или показала да недовољно познаје материју.

– Иако је суштински реч о истим стварима, Устав Косова због специфичности ситуације и подељености друштва користи термин српске националне заједнице. Мислим да би и Устав Србије требало да, уместо термина мањине, уведе термин националне заједнице. Ово што је премијерка рекла је лапсус, омашка, или недовољно познавање материју – сматра Јањић.

БОНУС ВИДЕО

Стеван Ђуровић, пуковник Војске Србије у пензији и бивши шеф Војне безбедности Приштинског корпуса за време НАТО агресије 1999. г. на Србију, у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, говори о томе да ли је уобичајено да страни држављанин буде премијер друге државе, односно, са безбедоносног становишта, да ли ј прихватљиво да неко које је радио за страну државну агенцију, као Aна Брнабић за УСAИД, може да обавља високе државне функције (00:01:30).  Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.