Прочитај ми чланак

СРАМОТА Уз помоћ Вучићеве Српске листе изабрана нова Влада тзв. Косова

0

Један од приоритета ће бити преузимање одговорности за дијалог с Београдом у сарадњи са ЕУ И САД - поручио је нови мандатар у свом експозеу

У Приштини је изгласана нова Влада тзв. Косова на челу са Авдулахом Хотијем.

Printscreen: Youtube/Kosovo Online

За нову владу гласао је 61 посланик Скупштине тзв. Косова.

Седници није председавала председница парламента Вјоса Османи, која се раније ставила на страну одлазећег премијера Аљбина Куртија и његовог покрета Самоопредељење, чији посланици нису присутни у сали.

Седници су присуствовали посланици најутицајније опозиционе ДПК Кадрија Весељија, који су раније најавили да неће гласати за Хотијеву владу, а ту су и посланици Српске листе.

Мандатар за састав нове владе Косова Авдул Хоти изјавио је у свом експозеу да неће промовисати своје политичке циљеве, већ ће настојати да сачува пријатељства без којих Косово не може да напедује ка ЕУ интеграцијама.

– Један од приоритета ће бити преузимање одговорности за дијалог с Београдом у сарадњи са ЕУ И САД – поручио је нови мандатар

Министре ће имати и Српска листа

Нова влада би у свом саставу требало да има највише министара из Демократског савеза Косова. У њој ће министре имати и Алијанса за будућност, Српска листа, Социјалдемократска иницијатива и странке мањинских заједница.

Раније данас, Хоти је представио листу имена министара и коју је предложио ДСК.

На листи је Дритон Сељманај предложен за потпредседника владе, Агим Вељиу за министра унутрашњих послова, Арбан Абрани за министра за инфраструктуру, Антон Ћуни за министра одбране, Вљора Думо и за министарку културе, омладине и спорта, Арменд Земај за министра здравља, Хикмете Бајрами за министра финансија и Бесиан Мустафа за министра пољопривреде.

Подсећамо, захтев за сазивање седнице и избор на функцију премијера Авдулаха Хотија из Демократског савеза Косова и његовог кабинета потписао је 61 посланик од укупно 120.

Иницијативу за сазивање седнице и избор нове привремене владе није потписала председник парламента Вјоса Османи, која је на ту функцију изабрана као члан Демократског савеза Косова.

Иницијативу за избор Хотија на функцију премијера, уз Демократски савез Косова, подржали су Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја, НИСМА Фатмира Љимаја и 10 посланика мањинских заједница. Очекује се да ће Хотија подржати и посланици Демократске партије Косова Кадрија Весељија. Посланици Српске листе за сада се нису огласили.

Премијеру Аљбину Куртију крајем марта изгласано је неповерење на иницијативу коалиционог партнера Демократског савеза Косова, коју су подржали и посланици те странке.