Прочитај ми чланак

Срамна провокација: „Очекујемо признање геноцида у Сребреници од српске стране“

0

Хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман подсетио је, уочи Међувладине конференције са ЕУ, на то шта се очекује од Србије. "То је све јачање добросуседских односа, како са земљама које су чланице ЕУ, тако и са онима које нису. Кроз сва та начела ће се пратити остваривање напретка Србије према чланству у ЕУ", навео је Грлић Радман.

„Када је у питању Србија, ту морамо, тражимо заправо од Србије јасне одговоре, пре свега суштински и одрживи напредак, у наравно, у темељним подручјима, друго заиста политичка воља за испуњавањем свих оних критеријума и реформи, и треће јасно недвосмислена посвећеност европским интеграцијама, у том смислу гледамо та подручја, пре свега владавина права и темељна права, питање несталих особа, права жртава рата, процесуирање ратних злочинаца и злочина“, казао је Грлић Радман, преноси Н1.

Он истиче да је Хрватска поздравила усвајање Резолуције о Сребреници од стране црногорског парламента, те да исто очекује и од српске стране.

„Такође, наравно што није битно толико за ЕУ, али јесте заправо за комплетну интеграцију је и сарадња са Судом у Хагу, што ћемо посебно истаћи, признање геноцида у Сребреници, зато смо и поздравили Црну Гору и Резолуцију о геноциду у Сребреници, то очекујемо и од српске стране, то је све јачање добросуседских односа, како са земљама које су чланице ЕУ, тако и са онима које нису. Кроз сва та начела ће се пратити остваривање напретка Србије према чланству у ЕУ“, навео је Грлић Радман.