Прочитај ми чланак

Спремила бележницу: Срамотна премијерка Србије на брифингу код Кристофера Хила

0

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састаће се са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофером Хилом у петак, саопштено је из кабинета премијерке.

То ће уједно бити и први званични сусрет новопостављеног амбасадора САД са шефицом српске владе. Како нам је речено, у питању је састанак протоколарне природе, уговорен како би се премијерка упознала са искусним дипломатом из Америке и на њему се неће отварати ниједна важна тема.

Амерички амбасадор Кристофер Хил заправо се враћа у регион у којем је већ био на различитим дипломатским функцијама. Важи за незгодног преговарача, а тај статус потврдио је и у периоду када је био на функцији специјалног изасланика за Косово.

Био је специјални изасланик за Косово Сједињених Америчких Држава који је имао једну од кључних улога у преговорима који су претходили конференцији у Рамбујеу 1999. године. Како косовско питање до данас није решено, чини се да овај амерички дипломата на ове просторе враћа да заврши започето.

Хил ће на месту амбасадора заменити Ентонија Годфрија каријерног дипломату који је у Београду од новембра 2019. године.

Нови амерички амбасадор је дипломата, познавалац региона и близак пријатељ и сарадник америчког председника Џозефа Бајдена.