Прочитај ми чланак

СОРОШ ПРАВИ ХАОС У МАКЕДОНИЈИ: Амерички милијардер гура Балкан у нови рат! (ФОТО/ВИДЕО)

0

83140_makedonija-soros_f

Амерички милијардер Џорџ Сорош прави хаос у Македонији, тврде аналитичари. Они наводе да познати берзански шпекулант финансира највећу опозициону странку Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ), која на силу покушава да дође на власт у Скопљу.

Амерички милијардер стоји иза насилних протеста који већ четири дана бесне у Скопљу… Он финансира опозициони Социјалдемократски савез Македоније, који на силу покушава да дође на власт, тврде медији.

Дуго спремани нереди

Како медији тврде, на Сорошевом платном списку је СДСМ Зорана Заева, који након одлуке председника Ђорђа Иванова да ослободи све умешане у аферу „Прислушкивање“ предводи насилне протесте.

– Странка СДСМ добија велике количине новца од Сорошевог Института за отворено друштво (ОСИ). Поред тога финансирају је и Национални демократски институт (НДИ), Национални покрет за демократију (НЕД) и остале западне организације – наводи штампа у Скопљу.
Према писању медија, Сорошев Институт дао је више од 100 милиона долара невладиним организацијама и политичким партијама од 1991, кад је отворен у Македонији. Како би придобио широку подршку, Сорош финансира и медије, попут телевизија Телма и 24 вести, које пропагирају наводне проевропске протесте.

83135_14-makedonija-reuter_f

Аналитичари у Македонији подсећају да амерички богаташ стоји иза многих „обојених“ револуција у свету, између осталих оних у Грузији, Украјини, Тунису, Египту… Они наводе да је сценарио сличан и за Македонију.

– Странка СДСМ покренула је још пре две године аферу којом је оптужила власт да је годинама нелегално прислушкивала грађане. Међутим, те информације је СДСМ добила заправо од западних служби, које су прислушкивале политичаре, бизнисмене, новинаре и остале у Македонији. Тиме је изазвала хаос и направила раздор међу Македонцима, који је сада ескалирао – оцењују стручњаци.

Да Сорош стоји иза најновијег таласа насиља, тврди и лидер најутицајније партије ВМРО-ДПМНЕ и бивши премијер Никола Груевски.

83136_14-makedonija01-reuter_f

Он је у јучерашњем обраћању јавности рекао да је Заев у сарадњи са Сорошем одавно испланирао протесте у овом периоду, пред изборе, који треба да се одрже 5. јуна.

– Заев је одлуку председника Ђорђа Иванова да аболира актере афере „Прислушкивање“ искористио само као повод. Насилни протести који се дешавају већ два дана одавно су планирани. Он жели да направи хаос, да уведе анархију, све што није у интересу македонског народа ни ВМРО ДПМНЕ. Циљ му је да избегне изборе и на власт дође пучем, уз помоћ Сороша и САД – навео је Груевски и нагласио да ће се борити против украјинског сценарија у Македонији.

Добра намера

Он је додао да није утицао на одлуку Иванова и јавно се од ње оградио.
– Мислим да сви треба да одговарају за кривична дела која су починили. Међутим, не сумњам да је Иванов одлуку о аболицији донео из добре намере – сматра Груевски.

83139_14-makedonija04-reuter_f

Иначе, Македонију потресају насилни протести од уторка, након што је Иванов решио да ослободи кривичног гоњења свих 56 особа умешаних у аферу „Прислушкивање“. Присталице опозиционе СДСМ тада су почеле да дивљају по Скопљу, Битољу и још неколико већих места тражећи да Иванов поднесе оставку.

У главном граду Македоније демонстранти су демолирали канцеларију председника Иванова, спалили сав намештај и покрали вредне предмете. Разбијене су и канцеларије Министарства правде, као и десетине локала по Скопљу. Полиција је ухапсила најмање 13 хулигана, који су лупали излоге, владине канцеларије и палили контејнере.

Извор: Информер