Прочитај ми чланак

Шормаз после пљувања Русије: Вучић потписује споразум са Приштином, хоћемо НАТО

0

Директор Евроатланског савеза Србије Драган Шормаз каже да би потписивање споразума између Београда и Приштине и његова имплементација отворили пут Србије ка ЕУ и значајно га убрзали.

Коментаришући састанак председника Србије Александра Вучића са „великом петорком“, Шормаз каже за Тањуг да верује да ће се наћи компромисно решење између Београда и Приштине и да очекује да буде потписан споразум између две стране.

„Очекујем да ће бити направљен тај споразум и да ће бити потписан. Било би добро да председник Вучић не поклекне под притисцима које има, а ја сматрам да су ти притисци из Москве“, казао је Шормаз.

Он је подсетио да је Бриселским споразумом предвиђен свеобухватни правно-обавезујући споразум додајући да би га требало што боље испреговарати и да би његово потписивање и имплементација отворили пут Србије ка ЕУ и значајно га убрзали.

„Србија би онда била тамо где су њени преци хтели да буде, а то је тај евроатлански свет. Србија је одувек била део европског пута“, казао је Шормаз.

Он је истакао да притисци на Србију не долазе са Запада и да Србија може да напредује економски само као чланица ЕУ.

„То да неко нас притиска да урадимо нешто на шта смо се обавезали пре више од деценије ја то могу да сматрам више подсећањем него притиском. Предочавање последица ми сматрамо притиском, а ако не урадимо нешто на шта смо се обавезали пре више од деценије, наравно да ћемо имати последице“, навео је Шормаз.

Шормаз се осврнуо на руско-украјинску кризу наводећи да због дешавања у Украјини и односа наше државе према њима нисмо отворили ниједан кластер, подсећајући да Србија од 2021. године чека на отварање кластера 3.

„Ако останемо без тога били бисмо све слабији“, наводи Шормаз.

Шормаз сматра да би неусклађивање политике наше земље са спољном политиком ЕУ могло да доведе до престанка европских интеграција.

„ЕУ је овде уложила много новца. ЕУ је улагала новац да бисмо ми имали исте стандарде у области екологије, правосуђа, здравства, шта ако повраћај тог новца буде тражен. Србија би претрпела огромне негативне последице“, навео је Шормаз.