Прочитај ми чланак

Шолц долази у Србију да заједно са Вучићем уведе санкције Русији?

0

Немачки канцелар, Олаф Шолц, требало би да посети Србију и регион 10. јуна, а како сазнаје “Нова”, међу главним темама биће однос Србије према руској агресији на Украјину, позиција Косова у Савету Европе и Отворени Балкан.

За само недељу дана шеф српске државе, Александар Вучић, посетио је Берлин и разговарао са тамошњим канцеларом и министарком спољних послова, Аналеном Бербок, а затим су уследили београдски разговори са министарком одбране Немачке, Кристином Ламбрехт и изаслаником те земље за Западни Балкан, Мануелом Зарацином.

Али ни ту није крај. Уочи припреме самита Берлинског процеса, наредног месеца Србију ће посетити немачки канцелар Шолц, а теме о којима ће дискутовати с Вучићем се неће значајно разликовати у односу на прошли разговор.

Како је речено “Новој” из дипломатских извора, Шолц ће на састанку са председником Србије још једном поновити став Немачке о томе да државе кандидати за чланство у Европску унију не могу да стоје по страни и да морају да се ускладе са спољном политиком те заједнице.

Истовремено, он ће желети да покаже својом посетом, како наводе наши извори, колико је Немачкој „важна“ Србија и да је српско руководство приврженије ЕУ него Русији.

Саговорници “Нове” скрећу пажњу да се поруке Олафа Шолца, током посете Србији, неће драстично разликовати у односу на оно што су у својим амандманима на “Резолуцију о Србији” изнели посланици социјалдемократа у Европском парламенту.

Подсетимо, ова групација, коју чини и Шолцова Социјалдемократска странка(СПД), у свом амандману нагласила да Србија није испоштовала поновљене позиве да усклади своју спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ и није увела санкције Русији, након ничим изазване руске војне агресије на Украјину.

Они су навели да став Србије о рату у Украјини штети њеном процесу приступања у ЕУ.

“Понављамо своје очекивање да се кандидати за приступање ЕУ усклађују не само са правним тековинама ЕУ, већ и са заједничким спољним и безбедносним оквирима ЕУ политика. Забринути смо због тога што је стопа усклађености Србије најнижа у региону”, наводи се, између осталог у амандману.

Социјалдемократе позивале новоизабране власти да покажу стварну, искрену и недвосмислену приврженост вредностима ЕУ и да се усклади са одлукама и ставовима ЕУ у спољној и безбедносној политици.

Берлински процес, Косово, БиХ и убрзани пут у ЕУ на дневном реду

Како сазнајемо, Шолц и Вучић ће разговарати и о ситуацији у Босни и Херцеговини, Берлинском процесу, а немачки канцелар ће објаснити шефу српске државе због чега Немачка подржава чланство Косова у Савету Европе.

Према речима наших извора, актуелна немачка власт не подржава пројекат “Отворени Балкан” у ком учествују Србија, Северна Македонија и Албанија, и сасвим је извесно да ће Шолц скренути пажњу да је најбоље могућ начин за остваривање регионалне сарадње кроз Берлински процес.

Како се сазнаје, разговараће се и о могућности да дође до убрзаних интеграција појединих земаља кандидата за чланство у ЕУ, што је у Београду најавио председник Европског савета, Шарл Мишел.

Како је раније објавила “Нова”, немачка страна је, током боравка Вучића у Берлину, поручивала да је немогуће водити политику по принципу “седења на две столице”.

Том приликом је наглашено да се од Србије, земље кандидата за чланство у ЕУ, очекује да постепено усклађује своју спољну политику.

“Председник Вучић је рекао да схвата позицију и став Немачке и да је Србија у веома тешкој међународној позицији. Оно што охрабрује је то што је нагласио да је Србија на европском путу и да је то несумњиво спољнополитички прироритет земље. Није се разговарало о конкретним одлукама, нити је Берлин захтевао од Београда да предузима неке хитне кораке, али јесте предочен значај сарадње Србије са ЕУ и конкретно Србије с Немачком”, навели су извори “Нове”.

На питање шта конкретно предочено, извор Нове је рекао да је Вучићу сигнализирано, а и да је сам био свестан и пре састанка у Берлину, да је Немачка држава која највише улаже у Србију.

“Те инвестиције се спонзоришу и са нивоа Владе Немачке и запошљавају огроман број људи. Уколико би Србија одабрала погрешну страну, велико би питање било шта би се десило с инвестицијама које су већ реализоване и са онима које би тек требало да се реализују. Вучић је то врло добро разумео”, наводи наш саговорник.

Шта је Берлински процес?

Берлински процес започет је конференцијом о Западном Балкану у Берлину, 2014. године, и у њему учествују Албанија, Вучић у име Србије, БиХ, Црна Гора, Северна Македонија и представници приштинских власти.

Један од тзв. приоритета Берлинског процеса је „припрема и финансирање регионалних инфраструктурних пројеката, оснаживање прекограничне сарадње у области саобраћаја, енергетике, дигитализације и економије. У оквиру овог пројекта, највише средстава је опредељено за велике инфраструктурне пројекте у области саобраћаја и електричне енергије“.