Прочитај ми чланак

СНС у кампањи потрошила 4,5 милиона евра, дупло више од свих осталих ЗАЈЕДНО

0

Прелиминарни извештај о трошковима изборне кампање у Србији показују да је владајућа Српска напредна странка за изборну кампању издвојила 534 милиона динара (4,5 милиона евра), пише Радио слободна Европа.

Три пута мање трошкова пријавила је Социјалистичка партија Србије – 189 милиона динара (1,6 милиона евра).

Како извештава РСЕ, коалиција опозиционих странака која на изборе излази под називом „Србија против насиља“ пријавила је трошкове од тек 9,6 милиона динара (82.000 евра).

Грађани Србије у недељу бирају посланике за Скупштину и одборнике у 65 општина, а први пресеци о томе како странке троше новац за кампању доступни су јавности.

Према Закону о финансирању политичких парија странке у Србији су дужне да Агенцији за спречавање корупције предају извештаје о приходима и трошковима који садрже податке финансијским токовима од дана расписивања избора до 15 дана пре изборног дана, пише РСЕ.

У актуелној кампањи, то значи да извештаји обухватају све трошкове у периоду од 1. новембра до 2. децембра 2023.

Србија не утврђује законски максимум потрошње по једној изборној листи.

Колика је цена медијског оглашавања СНС-а?

Према подацима из прелиминарних финансијских извештаја који су до сада објављени на сајту Агенције за спречавање корупције, убедљиво најскупљу кампању води владајућа Српска напредна странка.

Према прелиминарном извештају који се односи на период до 2. децембра потрошили су 146,2 милиона динара (1,2 милиона евра). Додатно су за остале трошкове које воде као „авансна плаћања“ издвојили 388 милиона динара (3,3 милиона евра), а то се односи пре свега на медијско оглашавање.

Тако су укупни трошкови кампање СНС-а, видљиви из прелиминарног извештаја, око 4,5 милиона евра.

Иако се према објављеним подацима из прелиминарног може закључити да је у првих месец дана кампање, СНС највише новца потрошио за промотивни материјал и билборде, када се у рачуницу укључе авансна плаћања јасно је да је највише средстава издвојено за медијско оглашавање – 3,2 милиона евра.

То је дупло више од укупно пријављених свих трошкова кампање за преосталих осам посматраних парламентарних листа чији су извештаји доступни на сајту Агенције за спречавање корупције а које је анализирао Радио Слободна Европа (РСЕ).

Највише новца за оглашавање СНС је авансно платио РТВ Пинк – скоро 170 милиона динара (1,4 милиона евра) и РТС-у 83 милиона динара (710.000 евра).

Прелиминарни извештај показује да је СНС издвојио идентичне износе за рекламирање на ТВ Хаппy и ТВ Прва – по 480.000 евра. Према прелиминарном извештају странака до 2. децембра, странка није имала трошкове оглашавања у штампаним медијима и на интернету.

Према подацима из објављеног финансијског извештаја, актуелну кампању СНС није донирало ниједно правно и физичко лице.

Колико донација је сакупио СПС?

За разлику од СНС-а, али и већине осталих странака, Социјалистичка партија Србије је у овој кампањи пријавила значајне приходе од донација грађана. Укупан износ донација физичких лица СПС-у износи преко 220.000 евра. Новац је донирало 36 грађана, готово сви, њих 34, исти износ од по 6.300 евра.

СПС је у прелиминарном извештају о трошковима кампање навео да у првих месец дана кампање потрошено скоро 189 милиона динара (1,6 милиона евра).

Највећи део тог новца потрошен је на медијско оглашавање, укупно 109 милиона динара (932.000 евра). Готово половина тих средстава 54,4 милиона динара (464.000 евра) исплаћена је приватној ТВ Пинк, три пута мање од СНС.

Нешто више од 12 милиона динара (104.000 евра) коштало је СПС оглашавање на РТС-у а 6,7 милиона динара (57.000 евра) рекламирање странке на Курир ТВ-у.

Када су у питању штампани медији, СПС је 75.000 евра потрошио на оглашавање у новинама Курир, Ало, Информер и Недељнику.

„Србија против насиља“ без трошкова за медијско оглашавање

Према подацима из прелиминарног извештаја о трошковима кампање, коалиција „Србија против насиља“ потрошила је у првих месец дана изборне кампање укупно 9,1 милион динара (78.000 евра).

Највише новца издвојено је за промотивни материјал, укупно 59.000 евра. За трошкове организовања конвенција, митинга, штандова потрошено је непуних 5.000 евра. Додатних 13.600 евра потрошено је на закуп просторија, оверу потписа, изнајмљивање опреме, путне трошкове…

Коалиција „Србија против насиља“ није пријавила трошкове медијског оглашавања, као ни приходе од донација правних и физичких лица.

Још нема извештаја листа НАДА, Двери-Заветници и Добро јутро Србијо

Српска радикална странка је као трошкове кампање за парламентарне изборе пријавила само хиљаду евра и то, како наводе, новац је утрошен за оверу потписа бирача у општини Србобран.

Током првих месец дана кампање, Народна странка је потрошила укупно 46.000 евра. Највише новца дали су на оглашавање.

За потребе изборне кампање Странка војвођанских Мађара је до 2. децембра пријавила трошкове у износу од око 100.000 евра, највише за оглашавање на локалним медијима у Војводини.

Прелиминарни извештај је поднела и листа „МИ – Глас из Народа, проф.др Бранимир Несторовић“. У извештају се наводи да су укупни трошкови кампање 526.080 динара (4.490 евра) од чега је већина средстава утрошена на промотивни материјал.

Листа „Србија на западу – Да се струка пита“ пријавила је трошкове кампање у износу мало већем од 200.000 евра, од чега је 170.000 евра исплаћено фирми Пет Вет Медиа за услуге маркетинга.

У прелиминарном извештају о трошковима кампање, Руска странка, која је добила статус изборне листе националне мањине, пријавила је укупне трошкове у износу од 162 хиљаде евра. Руска странка је највише новца потрошила за билборде и оглашавање на локалним медијима.