Прочитај ми чланак

СНС тражи промену власти, ЛДП нове изборе, УРС промену изборног закона, а ДСС хоће власт

0

vucic-i-djilas-ceda

Градски одбор СНС тражиће од председништва странке да подржи њихов захтев за промену власти у Београду.

Младеновић: ДСС за разговоре са СНС и СПС о Београду

Шеф одборничке групе ДСС у скупштини Београда Андреја Младеновић изјавио је данас да је та странка спремна за разговоре о могућој промени власти у Београду.
„ДСС је спремна за разговоре о могућој промени власти у Београду и да на основу програмских начела и другачијег програма у смислу вођења града разговарамо и са СНС и са СПС“, рекао је Младеновић Танјугу.
Он је у коментару на данашњу одлуку градског одбора СНС да од страначких органа затражи подршку за промену власти у Београду, подсетио да је ДСС доследна опозиција већ пет година у граду и да сматра да је време да се у Београду промени начин вођења града који је, како је рекао, довео до презадуживања и озбиљних проблема у раду јавних предузећа.

„Градски одбор је одлучио да председништву странке и Главном одбору предложи доношење одлуке приступању неопходним променама у Београду“, рекао је председник београдских напредњака Небојша Стефановић.

Он је након данашње седнице рекао и да су напредњаци спремни да о тој теми разговарају с градским одборима СПС и ДСС.

На питање новинара да ли то значи најаву избора, Стефановић је рекао да СНС не бежи од избора, да су увек спремни да на њима провере легитимитет, али је додао да ће се за почетак разговарати о свим темама, те да не постоји унапред смишљен политички договор, већ да се, пре свега, ради на томе да се побољша живот грађана Београда.

 

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

Српска напредна странка (СНС) указала је данас да је у Београду било више сумњивих тендера и фаворизовања одређених фирми, чиме је градски буџет оштећен за велику суму новца.

Председник Градског одбора Београда СНС-а Небојша Стефановић је пред седницу тог одбора указао да је Бус плус један, од како је навео, мноштва сумњивих послова градске управе.

Како је оценио, стање у јавном градском превозу је остало лоше и по увђењу тог система наплате, а запошљавање нових контролора је додатни трошак за државу.

Стефановић је истакао да је СНС више пута указивала на афере у Београду и оценио да актуелна градска власт нема план како да направи метрополу од главног града.

Градски одбор СНС предложио је  председнику странке Александру Вучићу и Главном одбору да донесу одлуку о промени власти у Београду, а шеф београдских напредњака нада се да ће лидер странке ускоро сазвати седницу Главног одбора тим поводом.

Председник Градског одбора СНС и потпредседник странке Небојша Стефановић најавио је данас након седнице да ће СНС о тој теми разговарати са градским одборима социјалиста и ДСС, како би се нашло решење у интересу Београђана и додао да СНС намерава да спроведе опсежне реформе земље, а да ће Београд у томе имати важну улогу.

Он је садашњем градоначелнику Драгану Ђиласу замерио да положај у граду користи како би побољшао своју позицију у странци, да при томе поставља многе бирократске препреке у спровођењу реформи, да ни он ни градска власт не умеју да привуку инвеститоре, да децентрализују Београд и немају решење да запосле већи број Београђана.

Стефановић је поновио да је градски одбор СНС одлучио да предложи Вучићу и Главном одбору да донесу одлуку којом ће прихватити њихов „став да се мора приступити неопходним променама у Београду“.

Упитан да ли то значи најаву избора у главном граду, Стефановић је поновио да је СНС спрамне и да не бежи од тога да и на тај начин провери легитимитет.

Данас, међутим, како је навео, није било конкретних предлога који ће механизми бити коришћени нити какве су могуће комбинације за промену власти у главном граду, али је нагласио да су прекретница у опредељивању за промене у Београду били избори у Земуну.

„То је био потпуни тест и провера легитимитета“, навео је Стефановић и подсетио да је ДС победила прошле године на градским изборима освојивши три хљаде гласова више од СНС, али да је ове године на локалним изборима у Земуну СНС освојила 29.000 гласова а ДС нешто више од пет хиљада.

Тиме су грађани Земуна као репрезетативни део Београда показали да је градска власт изгубиа легитимитет, оценио је Стефановић и додао да уколико из врха странке стигне одобрење за почетак разговора о промену градске власти јавност и медији биће обавештени о начину на који ће то бити урађено.

Стефановић се нада да ће лидер СНС врло брзо сазвати седницу Главног одбора на којој ће бити одлучено о иницијативи за промену власти у Београду, те да очекује да би разговори о промени власти били уједно и добра прилика да се чује шта о томе мисле људи из ДСС и СПС.

Упитан с ким напредњаци о тој теми не би могли да разговарају, Стефановић је рекао да је то свакако ДС, јер би, како каже, такав разговор био бесмислен, с обзиром да је „у овом тренутку све што се дешава у Београду продукт њховог рада“.

urs

УРС подноси иницијативу за директан избор градоначелника
Потпредседник Уједињених региона Србије Бошко Ничић најавио је да ће та странка покренути иницијативу за измену Закона о локалној самоуправи којом би градоначелници и председници општина поново били бирани на директним изборима.

Јовановић: Потребни избори у Београду

Председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић изјавио је данас да је потребно одржати изборе у Београду оцењујући да је „атмосфера линча једно од обележја политичког рата на нивоу главног града“.
„Београђани плаћају велику цену, са једне стране популизма који је тако присутан у потезима градоначелника (Драгана) Ђиласа, и са друге стране одлуке да се мрцвари и дави град све док се та власт сама од себе не сруши“, оценио је Јовановић гостујући на Телевизији Пинк.

Ничић је, обраћајући се новинарима у седишту те странке, истакао да за грађане није добра изборна процедура у којој градоначелнике и председнике општина бирају одборници локалних самоуправа, јер на тај начин грађани не знају за кога гласају.

 

Како је објаснио, на тај начин се лидери странака са републичког нивоа „пресликавају“ на ниво локалних самоуправа чиме се грађани доводе у заблуду да ће им то донети бољитак, а заправо на чело градова долазе људи „за које нико и не зна ко су и који на директним изборима не би добили вероватно ни један промил подршке“.

„Конкретно, сада говорим о томе да се многи у Србији, где се понављају избори, управо крију иза Александра Вучића. Пре тога су се демократе криле иза Бориса Тадића и да не причам како се то дешавало у време Слободана Милошевића. А онда грађанима доведу најгоре и најнеспособније, што се управо дешава на примеру Зајечара, где име градоначелника не зна да изговори један одсто грађана“, истакао је Ничић.

Потпредседник УРС-а додао је да је то разлог зашто ће та странка парламенту поднети захтев за измену Закона о локалној самоуправи, подсетивши да су то већ једном учинили 30. маја 2011, али да тада нису наишли на подршку владајуће већине.

„Ових дана ћемо у парламенту поново поднети захтев, пошто се изгледа укиселио онај наш претходни захтев. И џаба сада кукњава Драгану Ђиласу, јер управо 2011. да је било политичке воље у ДС-у, закон би се променио“, рекао је Ничић.

Према његовим речима, и током првог захтева УРС је указивао на промену изборне процедуре барем када је реч о локалним самоуправама где се бирају градоначелници и где нема уставне препреке за директан избор.

Ничић је позвао и Српску напредну странку да подржи иницијативу УРС-а, поручивши да извуче искуство из периода када је ДС био на власти и нису желели да прихвате предлог за директан избор градоначелника, а сада то чине.

„Ово је у интересу грађана. Они имају право да када изађу на биралиште знају име и презиме човека који ће их водити четири године. Немојте због тих људи да сада, када сте најјачи, када сте моћни, када можете да мењате законе, да гледате у овом тренутку свој политички интерес. Размишљајте о свом интересу и у тренутку када можда поново будете опозиција“, поручио је Ничић.