Прочитај ми чланак

СНС СВЕ ВРЕМЕ У КАМПАЊИ, а опозиција опет касни

0

Четрдесетак дана изборне кампање за београдске изборе 4. марта довољно је времена за опозицију да грађанима изложи свој програм.

Међутим, опозиција је одавно требала да је на терену и са грађанима у такозваној неформалној кампањи у којој су напредњаци одавно ушли, сматрају саговорници Данаса.

Фото: Србин.инфо

Председница Скупштине Србије расписала је изборе прошлог понедељка када је кампања званично и почела. Међутим, због убиства Оливера Ивановића, опозиционе странке су зауставиле или снизиле своје предизборне активности, бар оне које су до сада предале своје листе. С обзиром на губитак прошле недеље, учесницима избора остаје још четрдесетак дана до изборне тишине за ефективно убеђивање грађана да гласају за њих. Према законским прописима минимум трајања кампање је 45, а максимум 60 дана. Искусни познаваоци рада у кампањи кажу да се поруке и догађаји петнаестак дана, поготово седам дана, пред одржавање избора највише памте и остају у сећању бирача.

Бобан Стојановић, политички коментатор Демостата, за Данас каже да ће формално кампања да траје тек неколико дана више од законског минимума.

– Опозиција ће добар део тог периода да изгуби на процедуралне ствари око прикупљања потписа, али и око усаглашавања и припремања самих изборних листи које су морале одавно да буду спремне. Такође, верујем да ће имати и проблема око прикупљања контрола и њихове обуке за сам изборни дан, а то је једна од кључних ствари коју опозиција мора добро да уради како би на самим изборним местима спречила било какве манипулације и прекрајање изборне воље – указује он.

Како додаје, осим процедуралних ствари, опозиција мора да се бави суштином кампање, а то је њихова промоција и представљање грађанима. Он каже да четрдесетак дана није мало у погледу формалне кампање, али је опозиција одавно требало да буде у неформалној кампањи за градске изборе.

– Одавно је требало да су на терену, међу грађанима, да разговарају свакодневно са њима, да имају препознатљиве кандидате за одборнике који би у својим деловима града или четвртима градили поверење на своје име и у свом комшилуку. Потребно је да опозиција има програм за град Београд који ће директним контактом пренети бирачима и то преко људи од поверења који би уствари били кандидати за одборнике. Делује да је све ово сада готово неизводљиво у формалној изборној кампањи и чини ми се да је преостало само толико времена да се на бираче утиче путем традиционалних и онлине медија и уз не толико темељан, а посебно не перманентан теренски рад. Да се са тим кренуло доста раније, верујем да би резултат опозиције био значајно бољи. Овако се ослањају само на поруке у кампањи, лидере и друштвене мреже. Дугорочан контакт са бирачима и активности усмерене ка њима уз помоћ препознатљивих људи у малим заједницама доноси резултате – сматра Стојановић.

Према његовим речима, активности само у кампањи не могу много да утичу на резултате посебно што су грађани оптерећени честим изборима и великим обећањима.

Емилија Орестијевић из Цесида каже да је четрдесетак дана сасвим довољно и да од странака и њихових лидера зависи како ће то време да искористе и којим каналима ће се обраћати грађанима.

– Они одлучују да ли ће се базирати на дефинисању проблема и организовати догађаје и скупове око конкретних тема, или ће се грађанима обраћати путем медија или друштвених мрежа – каже Орестијевић за Данас. Она додаје да је СНС све време у кампањи, да је опозицији теже да стигне до медија и да су до сада само две странке изнеле свој програм.