Прочитај ми чланак

СНС припрема велики митинг почетком децембра: Већ се организују спискови…

0

Напредњаци планирају велики предизборни скуп у Београду почетком децембра, а према информацијама Нове, увелико трају припреме и притисци да се дође на конвенцију СНС. Како сазнајемо, напредњаци већ припремају спискове и аутобусе како се не би десио фијаско попут оног на контрамитингу у мају, али међу запосленима у јавном сектору влада велики отпор.

Како Нова сазнаје, партијски скуп, односно конвенција СНС-а у престоници највероватније ће се одржати 2. децембра. Због тога се увелико припремају спискови оних који ће доћи, организују се аутобуси, а од партијских функционера се тражи да испуне „норму“ и доведу потребан број чланова и симпатизера странке.

Квоте су већ испланиране и тачно се зна колико који одбор СНС мора да обезбеди за партијски скуп почетком децембра. Организују се и аутобуси, а врх странке не жели ништа да препусти случају како се не би десио фијаско попут оног са контрамитинга у мају.

Највећи притисак поново трпе запослени у јавном сектору, нарочито они који су запослени на одређено и због којих СНС очекује да се појаве на конвенцији која ће највероватније бити 2. децембра.

Слична ситуација виђена је у мају ове године када је планиран „највећи скуп у историји“ Србије, који је био контрамитинг СНС. Иако су мобилисани бројни гласачи и симпатизери СНС, очигледно је било да је празан плато испред Скупштине Србије дочекао председника државе и тадашњег шефа напредњака Александра Вучића.

Готово идентичан рецепт око организације догађаја примењен је и у току досадашње кампање СНС, где је велики притисак на бираче. Тако је, на пример, у Вршцу тражено од запослених у болницама, јавним предузећима, вртићима и школама да морају да иду на митинг СНС у Смедерево.

Заменица председника Демократске странке, посланица Драгана Ракић, иначе Вршчанка, у разговору за Нову рекла је раније да су јој се овим поводом обратили радници градске управе и јавних предузећа.

„Неколико радника “Другог октобра” из Вршца ми се обратило и обавестили су ме да им је стигао налог да се окупљају у недељу у осам сати ујутру испред Спортског центра “Миленијум” и крећу у Смедерево, на митинг СНС“, каже Ракић за Нову.

Организована „свита“ напредњака и у овој кампањи крстари од града до града, што бележе бројни снимци на друштвеним мрежама. И даље највећи притисак трпе запослени у јавном сектору, али и корисници социјалне помоћи.

О овоме је писала и ЦРТА, која је у свом истраживању документовала какве све притиске трпе корисници социјалне помоћи.

“Руководство странке обично врши утицај преко руководства општине или града, које је даље задужено за притисак на директоре центара или запослене који се непосредно баве пословима материјалних давања и локалних услуга које финансира локална самоуправа“, наводи се у истраживању ЦРТЕ.

Притиске за страначки активизам трпе и пружаоци услуга, у овом случају хранитељи и геронтодомаћице. Неколико саговорника истиче да су они често експлицитно уцењени да ће изгубити лиценцу уколико не учествују у страначким активностима.

Такође, забележен је и бизаран случај у коме је хранитељица опоменута због „страначки неприхватљивих“ активности на друштвеним мрежама, наводи Црта.