Прочитај ми чланак

СНС опет у „зејтин кампањи“ пред изборе

0

Град Лесковац планира да и ове године подели 29.360 пакета основних животних намирница и дезинфекционих средстава као помоћ пензионерима са примањима нижим од 30.000 динара и корисницима социјалне помоћи.

За ове потребе расписана је јавна набавка у вредности од 20 милиона динара.

– Предвиђена је помоћ у пакетима са основним животним намирницама (брашно, шећер, со, уље, пасуљ, пиринач) и основним дезинфекционим средствима (сапун, тоалет папир) и витаминским напитком за подизање имунитета и очување здравља – наводи се у спецификацији јавне набавке.

Још није познато када ће се делити ови пакети, а прошле године је део јавности критиковао чињеницу да је вредност једног таквог пакета заправо 592 динара, те да је социјална карта приликом поделе могла да се уради другачије. Тада је за куповину истог броја пакета из градског буџета било издвојено 17,4 милиона динара.

– У питању је 29.360 пакета помоћи за социјално угрожене и пензионере са примањима испод 30.000 динара. У Лесковцу са околним местима живи мало више од 100.000 становника. Значи да четвртина људи живи на ивици егзистенције. Град Лесковац је за ову „помоћ“ издвојио 17,4 милиона динара. Ако 17.400.000 поделимо са 29.360 пакета долазимо до износа од 592 динара. Да ли мислите да заиста некоме можете помоћи са пакетом који вреди 592 динара? – коментарисао је у марту прошле године администратор популарне Фејсбук странице и често критички настројене према лесковачкој власти под именом “Савест града Лесковца” и члан Градског одбора ССП, Никола Антић .

Из појединих удружења грађана сматрају да је требало да се тај новац расподели на другачији начин, као и да се уради другачија социјална карта примаоца, али су и мишљења да су пакети само “маска” за предстојеће изборе.

– Како и зашто баш сада ови пакети? Како и зашто баш сада помоћ омладини од 100 евра или 20.000 динара помоћи пензионерима? Државни званичници и локални властодршци јако добро познају менталитет овог напаћеног народа – истог оног који није заинтересован да изађе на референдум и донесе круцијалну и важну одлуку за будућност ове земље, али олако стане у ред ‘једнократну помоћ’. То је још један доказ у каквом друштву живимо – коментарише за Решетку Александар Рангелов из Удружења грађана “И ја се питам”.

– Мислите да пар килограма прашка, две сардине, паковање макарона и литар зејитина решава проблеме грађана? Мислите ли да то некоме може да реши проблеме? Или бар да их ублажи? Како да употребе тај прашак ако немају новац за струју и воду? Да ли ће им зејтин бити лек пошто неки ни за лекове немају. Остаје само тоалет папир… – надовезује се Антић.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић казао је у марту прошле године приликом поделе ових пакета да заправо највише критикују они који су само посматрачи.

– Најпре, мислим да је ово што смо урадили, и то први у Србији, заиста за похвалу и да нема места критици. Уосталом, ми смо морали да направимо неки пресек. То што причају – могло је овако, могло је онако; мислим да је потпуно неоправдано. И немам ништа против, нека расподеле онако како сматрају када буду они имали одговорност. Ми смо обећали грађанима и испунили то обећање, тако ће бити и у наредном временском периоду – казао је тада градоначелник.