Прочитај ми чланак

СМАЈЛОВИЋ: Сличност између Вучића и Макрона – они су несмењиви, осим на улици

0

Новинарка и колумнисткиња "Недељника" Љиљана Смајловић оценила је у Новом дану, коментаришући протесте који су одржани у Београду, да за власт није пријатно кад, колико год да их је, људи протестују по хладноћи.

„Никад не знате. Погледајте ове грешке које су направили са том Барбаром и извештајем на Студију Б, погледајте грешку коју је, можда у некој реторичкој запенушаности, (Александар) Вучић изговорио – да вас дође пет милиона ја вас не бих послушао – мало је рећи да је то погрешно. Кад се скупи пет милиона не можеш ти да кажеш одржаћемо изборе“, каже она.

foto: mc.rs

Смајловић додаје да погрешним кораком можете да „изнервирате неке нове људе који се потом прикључе“.

„Увек су протести опасни. Ту има сличности између Вучића и (председника Француске) Макрона – они су несмењиви, осим на улици. Барем у наредних неколико година. Не можеш ништа Макрону, можеш само да срушиш Тријумфалну капију и да кажеш силази са власти. Али, у ствари, не можеш ништа јер он држи све институционалне полуге, добио је изборе са огромном већином, контролише скупштину. Слично је са Вучићем, он има потпуни мандат“, сматра Смајловић

Приштина ће учинити уступак ако Американци тако одлуче

Говорећи о односима Београда и Приштине, Смајловић је оценила да је „Приштина имала тешку годину у којој је задобила више удараца из Београда“.

„Мора Брисел да каже: Па, нисте у праву за таксу. Изгледало је да Србија побеђује и то је изазвало поприличну фрустрацију у Приштини. Оно што мене увек плаши, кад је Приштина фрустрирана онда повлачи овакве потезе и онда Вашингтон каже дајте им неки уступак (формирање војске). Тако је 2008. им призната независност и тад су објашњавали да ће Албанци бити бољи према Србима на Косову, а то никад није истина, то су изговори које налазите кад хоћете свом политичком пројекту да помогнете“, рекла је Смајловић.

Она је оценила да „имају таоце на Косову“ и да, кад хоћете да ставите до знања да ћете пружити отпор, морате стално да страхујете да ће неко да плати ваше „јуначење“.

„Београд има тежу улогу, Београду ће се теже опростити свака дигресија“, каже Смајловић.

Према њеним речима, снагу Приштини дају САД и да ако Американци одлуче да Косово треба да учини неки уступак онда ће то Приштина и учинити.

„Приштина игра рискантно, али они су бесни на Брисел – речено им је не можете да сањате о безвизном режиму још најмање две године. Људи су заборавили да је код нас безвизни режим био најважнија ствар за Србе“, подсећа она.

Коментаришући најављену седницу Савета безбедности УН о Косову, Смајловић је рекла да је важно да се борите за своје циљеве и оцењује да није немогуће да дође до неког померања.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!