Прочитај ми чланак

СЛОВЕНИЈА ПОРУЧИЛА ХРВАТСКОЈ: Не пуштамо вас у Шенген и ОЕЦД

0

Словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец изјавио је данас да Хрватска не може да рачуна на подршку Словеније за чланство у Шенгенском споразуму и Организацији за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), док не пристане на примену арбитражне пресуде о граници двеју земаља, преноси "Хина".

Словенија не може да дâ сагласност, ни на пријаву Хрватске за чланство у ОЕЦД, јер показује да „не поштује владавину права“.


– Хрватска неће у Шенген пре него што примени арбитражну одлуку, а Словенија неће подржати ни њен улазак у ОЕЦД – казао је Ерјавец након састанка вођства своје Демократске странке пензионера (ДЕСУС).

Наводи се да је састанак био посвећен припремама те партије за парламентарне изборе у Словенији средином наредне године.

 

Ерјавец је, говорећи о односима с Хрватском и арбитражи, казао да Словенија у садашњој ситуацији не може Хрватској дати дозволу за улазак у шенгенски простор.

– Све док се арбитражна одлука не примени даваћемо негативно мишљење на хрватско чланство у Шенгену. У Шенгену не може да буде држава која не зна где су њене границе са суседима – казао је Ерјавец.

Он је додао да Словенија не може да дâ сагласност, ни на пријаву Хрватске за чланство у ОЕЦД, јер својим понашањем према примени арбитражне пресуде и односом према „Љубљанској банци“ и питању такозване пренесене штедње хрватских грађана у тој банци, показује да „не поштује владавину права“.

– Држава која нема независан правосудни систем и не поштује међународно право не може да постане чланица Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), у којој су најразвијеније државе света – казао је словеначки министар.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић позвао је у четвртак Словенију да се уздржи од било каквих једностраних потеза када је реч о примени арбитражног споразума о граници на мору и копну између двеју држава.

Пленковић је на почетку седнице Владе позвао словеначког колегу Миру Церара на наставак дијалога о граници.

Хрватски премијер је оценио да је за јавност последњих дана најинтересантнији био његов сусрет са Цераром, оценивши да је веома добро што је до тог сусрета у Загребу дошло.