Прочитај ми чланак

СЛОБОДНА ЕВРОПА: „Дан Д“ за Косово

0

На ванредној седници Скупштине Косова, заказаној за данас у 10 сати, гласаће се о судбини владе. Ако она опстане, предвиђено је да ће премијер Косова Иса Мустафа, одмах након тога Скупшитни проследити на ратификацију сада већ познати Споразум о демаркацији границе са Црном Гором.

Ноћ уочи седнице, председник Скупштине је ипак затражио да се демаркација нађе пред посланицима пре одлучивања о влади.

Ко ће кога подржати

Владајућа Демократска партија Косова, Кадри Весељија, заседа уочи седнице Скупштине.

Енвер Хоџај, председништво и парламентарна група Демократске партије ће ускоро донети одлуку о томе да ли ће посланици ове партије подржати захтев опозиције о изгласавању неповерења влади.

– Атмосфера је позитивна, зато што је Демократска партија партија наде, оптимизма и поверења – казао је он.

Косовска опозиција иницијатор гласања

О судбини владе расправља се на захтев косовске опозиције која сматра да тренутна владајућа коалиција коју чине Демократски савез премијера Исе Мустафе, Демократска партија Кадри Весељија, истовремено и председавајућег Скупштине, као и посланици из редова мањинских заједница, није успела да реши суштинске проблеме са којима се суочава Косово, а као последица тога земља је више од годину и по дана у политичкој кризи.

Уколико влада опстане, премијер Косова Иса Мустафа рекао је да ће Скупштини одмах проследити споран споразум о демаркацији са Црном Гором на ратификацију.

Напети односи

Од како је петиција опозиције предата Скупштини, односи између две највеће партије у земљи поприлично су напети.

Мустафа је, очекивано, против разрешења владе годину дана пре истека мандата, а у интервјуу за косовски јавни сервис у уторак увече рекао је и да не би пристао да се избори одрже у јуну када је иначе Рамазан, месец поста.

Коалициони партнер, Демократска партија, још увек се није изјаснила по том питању. Оно што је челник партије Кадри Весељи у неколико наврата поновио последњих дана јесте да на Косову влада незадовољство и да Влада није била ефикасна у одлучивању.

Опозиција: Само брину о фотељама

Опозиција тврди да је јасно да лидери обе партије брину само о столици, наговештавајући и да је Весељи заинтересован за позицију премијера.

Иначе, Весељи је уочи седнице у уторак увече, разговарао са замеником помоћника америчког државног секретара

Брајаном Хојтом Јијом о томе да се демаркација границе са Црном Гором нађе пред Скупштином у среду, пре него што Скупштина заседа о поверењу влади.

– Уколико Влада не проследи Споразум о демаркацији пре седнице о поверењу влади, онда се требају наћи друга решења – казао је Весељи.

Због неуспеха ратификације демаркације, Косово је и даље под визним режимом Европске Уније. Владајућа коалиција до сада није имала потребну двотрећинску већину, односно 80 од 120 гласова. Поред опозиције, овом споразуму се противе и посланици актуелне коалиције јер сматрају да процес није урађен како треба.

САД: Ратификовати споразум

Амбасада Сједињених Држава претходно је позвала Скупштину Косова да ратификује Споразум о демаркацији границе са Црном Гором.

– Време је да се стави тачка на политичку опструкцију Републике Косово како би Скупштина и Влада могле да почну са стварањем напретка на другим виталним питањима у име грађана Косова – наводи се у саопштењу амбасаде САД у Приштини.