Прочитај ми чланак

Слободан Самарџић: Председник Николић не штити Устав ни целовитост Србије

0

ДСС је подржао на председничким изборима Томислава Николића, чију оставку сада тражи. Да ли сте изненађени променом политике према Косову председника Србије?

– Подржали смо Томислава Николића на председничким изборима зато што је обећао дисконтинуитет са катастрофалном политиком претходне владе, али када је почео да даје изјаве које су сасвим јасно на путу предаје Космета, благовремено смо иступали, упозоравали и упозоравамо на његове активности, то је све што можемо. ДСС је подржао Николића, јер је „то био једини начин да се смени дотадашња власт, што смо ми желели.

Али у моменту када је председник Николић променио прву верзију своје платформе за Космет, под спољним и унутрашњим притисцима, кад је прихватио концепцију аутономије Срба у оквиру независног Косова, ми смо видели да нема ништа од његове прве председничке улоге, да штити Устав и територијални интегритет Србије. Тада смо у парламенту рекли да даје Космет за датум за ЕУ.

Када је рекао да институције Србије треба заменити косовским које ће као бити српске, онда је дефинитивно постало јасно да он именом и презименом и својом функцијом стаје иза те политике предаје Космета. Ми нисмо тиме изненађени, будући да је та ствар ишла из недеље у недељу, из месеца у месец ка таквом решењу, тако да смо подозревали да ће то тако и да буде”.

(Политика)