Прочитај ми чланак

ШЉОКАЏИЈЕ: Председништво и министарства наручили 9.000 флаша алкохола!

0

Alkohol-rakija_620x0

БЕОГРАД – Најскупљи вискији, шампањци и најстарији коњаци само су нека од луксузних пића која ће с уживањем испијати чланови Владе, запослени у министарствима и народни посланици!

Управа за заједничке послове републичких органа расписала је тендер за јавну набавку чак 8.908 флаша алкохолних пића – жестине и вина, а процењена вредност јавне набавке износи 9.000.000 динара, што су 223 просечне зараде или чак 384 пензије!

Од жестоких пића наручене су чак 43 различите врсте – од обичног вињака, преко рума и пелинковца, до џина, руске вотке, скупих вискија и коњака, чија цена у малопродаји иде и до 5.000 динара по флаши. Да домаћи политичари нису имуни и на једноставнија пића сведочи то што се на листи жеља нашао и приличан број различитих ракија, међу којима су виљамовка, кајсијевача, клековача, дуњевача, „жута оса“, али и ракија „златна бисерка“ и ракија од малине. Међутим, највише ће уживати љубитељи вина, јер ће богата понуда од 74 различите марке задовољити свачији укус.

Драган Добрашиновић из НВО Коалиција за надзор јавних финансија каже да оволика количина пића која се попије у јавном институцијама заправо објашњава зашто наша власт понекад побрљави, па доноси одлуке које су супротне интересима грађана.

– Сад је јасно зашто представници власти понекад делују као да су пијани – зато што то и јесу. Ове енормне количине алкохола су крајње непримерене за јавне установе. Није нормално да се алкохолна пића у толикој мери конзумирају током радног времена – сматра Добрашиновић, који каже да је ова набавка неприхватљива чак и да се део пића набавља ради протоколарних активности државних службеника или за репрезентацију:

– Није спорно да држава треба да део новца издвоји за репрезентацију, али она би то требало да уради у складу са својим могућностима. Прошла су времена Тита и великих владара који су се понашали као филмске звезде, путовали на сафари и трошили силне паре. Трошкови су се рационализовали и у многим развијенијим земљама, па би тај пример требало да следи и Србија.

И Немања Ненадић из НВО Транспарентност Србија сматра да је ова количина алкохола врло необична.

– Не бих очекивао да је толика количина алкохола потребна државним службеницима. С обзиром на то да се ради о толикој количини, Управа би требало да достави податке о томе колико овог алкохола иде на протоколарне активности, односно колико новца се у те сврхе издваја из јавних средстава.

Извор: Курир