Прочитај ми чланак

Следи крај СПС-а? Дачић би код Вучића у покрет, велике поделе у странци

0

Освежена идеја о оснивању покрета председника Србије Александра Вучића, довела је до нових подела мишљења у Социјалистичкој партији Србије. Док је лидер странке Ивица Дачић врло отворено за улазак у покрет, на основу изјава појединих функционера јасно је да сви социјалисти не гледају с одобравањем на овакав потез. Не без разлога, јер би то могло значити и потпуни нестанак СПС-а. У сваком случају, јасно је да улазимо у још један постизборни, тензични период на релацији Александар Вучић - Ивица Дачић.

Пре десетак дана председник Србије оживео је причу о великом покрету за народ и државу.

Истна је да овај пројекат некако “васкрсне” сваки пут кад се јави криза коју треба закамуфлирати.

Овог пута, ту је потпуни крах српске политике на Косову, затим врло оштра Резолуција Европског парламента, најава нових београдских избора и могућност да Европска комисија затражи истрагу избора у Србији.

Традиционално, ето и првих “искрица” на релацији СНС – СПС.

Подгревање идеје о Вучићевом покрету, изазвало је и прве реакције социјалиста.

Изненађујуће, али овог пута први се огласио председник Извршног одбора СПС Владимир Заграђанин.

“Свако евентуално пресвлачење или утапање у неку нову организациону форму значило би одрицање од онога што су социјалисти изграђивали годинама”, написао је Заграђанин на свом Инстаграм профилу.

Брзином светлости огласио се лидер социјалиста Ивица Дачић.

Он је рекао да партија подржава формирање покрета који би „обједињавао активности владајуће коалиције и свих других патриотских странака“.

„СПС веома добро сарађује са Српском напредном странком (СНС) и поносни смо на све што смо урадили заједно са Александром Вучићем у протеклих 11 година. Као што сам се и ја залагао, СПС подржава формирање покрета који би обједињавао активности владајуће коалиције и свих других патриотских странака“, навео је Дачић у саопштењу.

Навео је да је о потреби заједничког наступа „за одбрану националних и државних интереса“, уз задржавање идентитета странака које би чиниле покрет, више пута разговарао са Вучићем у протеклим годинама.

„О томе влада јединство у Социјалистичкој партији Србије. У наредним данима ће се сигурно разговарати о модалитетима сарадње и заједничком наступу на предстојећим локалним изборима“, додао је Дачић.

Није први пут да се Дачић позива на јединство странке, а да његови функционери иступају са другачијим ставовима.

Тако је обично након сваких избора, кад теку договори о коалицији, о расподели места у Влади и на челу јавних предузећа…

Директор Центра за практичну политику Драган Поповић уверен је да улазимо у још један такав круг.

“Они морају да одрже макар привид политичког плурализма. С обзиром да “Србија против насиља” неће ићи на консултације о формирању Владе, Вучић мора с неким да их одглуми, па ће то опет бити СПС. Тако заправо прави представу да имате више странака, иако сви знамо да су све странке које ће ићи на консултације, укључујући и СПС, заправо сателити СНС”, каже Поповић.

Што се уласка СПС у Вучићев покрет тиче, сматра да Дачић то не може да избегне.

“Верујем да је доста промењен однос на релацији СНС – СПС, због знатно слабијег резултата који су социјалисти остварили на овим изборима. Самим тим, мање је маневарског простора осало Ивици Дачићу. Ми суштински од 2012. године пратимо борбу СПС између тога да остане самосталан политички ентитет или се у потпуности утопи у СНС и нестане. У овом тренутку они су се толико приближили напредњацима да их је заиста тешко разликовати. Зато и не чуди лош резултат на изборима, јер зашто би неко гласао за Вучићеву замену, кад може за Вучића”, наводи Поповић и закључује:

“Што се тиче приступања Вучићевом покрету верујем да хоће, јер немају много простора за маневар. Поготову ако Вучић то тражи. Е сад, у СПС-у и даље има људи који држе до странке и њеног, али и сопственог интегритета и који нису задовољни том идејом. Међутим, главно је питање колико ова странка има снаге да одбије такав позив”.