Прочитај ми чланак

Скупштина: Вррховни државни тужилац побегао – није смео да се појави у парламенту!

0

Предлог Тужилачког савјета требало је да образлаже овлашћени представник ТС Вељко Рутовић што је наишло на негодовање посланика.

Посланици ће у сриједу наставити расправу о избору Лидије Вукчевић за врховног државног тужиоца (ВДТ).

На колегијуму предсједника Скупштине договорено је да данас, у уторак 16 јуна, представник Тужилачког савјета образложи предлог ТС, а да сјутра поново буде одржан колегијум.

Овлашћени представник ТС Вељко Рутовић је казао да су Вукчевићеву једногласно предложили за ВДТ јер је, између осталог, каријерни тужилац са 25 стажа у тој организацији, од чега је 23 провела на функцији замјеника државног тужиоца.

Њено напредовање је, навео је, засновано на одговорном, стручном, професионалном и високоморалном односу према послу.

„Током дугогодишње тужилачке каријере оспособљена је да ради на свим предметима за кривична дјела за које се гоњење предузима по службеној дужности, али је посебно специјализована за рад на предметима из области високе корупције и ратних злочина,гдје је постигла значајне резуитате“, образложио је Рутовић.

Расправа у Скупштини о избору специјалне тужитељке Лидије Вукчевић за врховног државног тужиоца (ВДТ) прекинута је раније након инсистирања посланика опозиције да на сједницу дође предсједник Тужилачког савјета Ивица Станковић.

Предлог Тужилачког савјета требало је да образлаже овлашћени представник ТС Вељко Рутовић што је наишло на негодовање посланика, који су оцијенили да је недоласком Станковића, Парламент додатно деградиран.

Посланик Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић рекао је да кандидата за ВДТ може да предложи само предсједник Тужилачког савјета, те је затражио да на сједницу дође Станковић.

Истакао је да би расправа преко овлашћеног представника, представљала избјегавање Станковића од суочавања са посланицима ДФ-а.

Предсједник Скупштине Иван Брајовић је казао да су позив упутили Станковићу, те да су добили одговор да ће сједници присуствовати овлашћени представник Тужилачког савјета Вељко Рутовић.

Миодраг Лекић (ДЕМОС) је сагласан да треба да дође Станковић, наводећи да је парламент сведен на ниво мјесне заједнице.

Рашко Коњевић (СДП) је казао да то што је умјесто предсједника Тужилачки савјет послао на пленум члана ТС, довољно говори до ког нивоа је доведен ауторитет Скупштине:

“Законодавни дом зове један орган да се одазове позиву да брани своју тачку дневног реда, а тај орган кога ми бирамо, каже да неће да дође шеф тог органа, него бира кога треба да пошаље”, рекао је Коњевић.

Славен Радуновић (ДФ) је истакао да је чињеница да се у овако тешкој ситуацији у којој је држава, траже правне могућности да се не појави неко кога сви очекују, “срамота за све ”.

“ Уколико се Ивица Станковић не појави да се суочи са нама које његово Тужилаштво малтретира четири године, онда је он највећа кукавица у Црној Гори”, казао је Радуновић.

Небојша Медојевић (ДФ) је рекао да поступак предсједника ТС значи гажење Скупштине и Устава.

Он је позвао Брајовића да прекине сједницу и позове Станковића да дође.

Брајовић је потом прекинуо сједницу, наводећи да ће ускоро бити одржан колегијум предсједника Скупштине.

За избор ВДТ-а потребна је двотрећинска, односно тропетинска подршка посланика, која у овом тренутку у Скупштини не постоји. Уколико Вукчевић не добије подршку у првом гласању, оно може бити поновљено тек након мјесец дана, а тада ће се посланици изјашњавати и о кандидаткињи Данки Марковић.

Адвокатица и службеница беранске Општине Данка Марковић, како је у извјештају констатовао ресорни Одбор за политички систем, управу и правосуђе испуњава услове за избор ВДТ-а.