Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА СРБИЈE: Маја Гојковић се опет иживљава над опозицијом

0

Београд -- Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изрекла је три опомене, а затим и меру удаљења са седнице посланику Социјалдемократске странке Марку Ђуришићу.

Ђуришић је држао подигнут Пословник о раду парламента и захтевао да добије реч када му је председница изрекла прву опомену током утврђивања дневног реда, односно гласања о предложеним тачкама за допуну дневног реда.

Народни посланик Марко Ђуришић

„Немојте да вичете на мене док водим седницу. Је л’ то јасно“, рекла је Гојковић, истичући да не чује и да јој је тешко у таквим условима да води седницу.

Потом је Ђуришићу, који је желео утврђивање кворума, изрекла две опомене за кратко време због ометања рада парламента, па и трећу којом му је одузета реч.

„Изричем вам трећу опомену јер заиста не могу да радим овако зато што урлате на председника парламента“, казала је Гојковић и рекла да опозиција када је у парламентима у свету мирна и тиха и поштује правила, те их позвала да поштују и национални парламент.

Он је наставио са места да јој се обраћа са подигнутим Пословиком, али се није чуло шта говори, а она му је изрекла и меру удаљења са седнице јер јој је, како је она рекла, казао: „Шта је бре ћорава“.

Ђуришић првобитно није желео да напусти салу, али је то ипак урадио, заједно са свим посланицима опозиције.

Опомену је „зарадио“ и посланик Демократске странке Радослав Милојичић.

Посланик ДС Радослав Милојичић рекао је да је Ђуришић као шеф посланичке групе тражио утврђивање кворума и да је мимо правила и без разлога удаљен са седнице.

„Молим вас да утврдите кворум јер није примерено да понижавате институције и радимо без кворума, није легитмно ни по закону. Тако не треба да се ради у овом виском дому“, рекао је Милојичић истичући да Гојковић крши Пословник и удаљава посланика са седнице која се држи без кворума.

Гојковић је рекла да седница има кворума и наставила са утврђивањем дневног ред, а Ђуришић је још у сали и окружен је посланицима опозиције.

Скупштина Србије наставља рад, пред посланицима читав сет предлога и измена финансијских закона

БЕОГРАД – Пред посланицима Скупштине Србије данас ће се наћи читав сет предлога и измена финансијских закона.

Расправљаће се о предлогу закона о планском систему Србије, затим о изменама и допунама закона о девизном пословању, као и о допунама закона о рачуноводству.

Пред посланицима ће се наћи допуне закона о ревизији, измене и допуне закона о факторингу и играма на срећу.

На дневном реду су измене и допуне закона о пореском поступку и администрацији, као и о ПДВ-у и акцизама.

Посланици би требало да расправљају и о давању гаранције за изградњу ветропарка „Костолац“, о гаранцијама за Србијагас, а полемисаће се о измени и допуни Конвенције о привременом увозу.

Међу тачкама је и потврђивања финансијског уговора за железничку пругу Ниш-Димитровград као и још неколико споразума.

Скупштина ће расправљати и о избору чланова Државне ревизорске институције (ДРИ), организацији рада Народне скупштине и избору члана Комисије за хартије од вредности.

Измене закона о којима се недавно највише полемисало у јавности су и оне које се односе на пореску администрацију.

Оне би требало да омогуће, између осталог, јавно објављивање имена најбољих пореских платиша, принудну наплату пореза са штедних налога дужника и увођење грејс периода за најугроженије пореске обвезнике.

Предложене новине су и да Агенција за привредне регистре (АПР) неће моћи да брише фирме из свог регистра, све док Пореска полиција потпуно не заврши са контролом предузећа и врати му ПИБ, те о томе обавести АПР.

Такође, измене овог закона предвиђају и да се радна места пореских службеника разврстају по звањима у зависности од тога колико су послови сложени и одговорни, а правилник о систематизацији радних места у Пореској управи донеће се у року од годину дана од дана када овај закон ступи на снагу.

Пракса је показала да постоје велики проблеми и са нетачним исказивањем износа за повраћај пореза у предузећима, а на штету буџета Србије као и са санкционисањем тих прекршаја од стране судова.

Зато, предложена решења су да сви који неосновано исказују износ за повраћај пореза или порески кредит од милион динара за претходну годину, буду дефинисани као „незнатна друштвена опасност“ па би требало да буду кажњени у прекршајном поступку, а не пред кривичним одељењима у судовима.

На тај начин, оцењују у Министарству финансија, растеретиће се судови, односно кривична одељења где се процесуирају овакви случајеви.

Посланици ће расправљати и о изменама Закона о ПДВ-у, који би, према најавама Министарства финансија, требало да се усклади са директивама ЕУ, а које уређују област опорезивања потрошње.

Тако, најављују предлагачи, предлог закона ће се ускладити са законом о финансијској подршци породица са децом и повраћају ПДВ на опрему и храну за децу .

По хитном поступку, посланици ће расправљати и о измени закона о девизном пословању, који је претрпео бројне измене.

Тако ће, на пример, од 1. јануара следеће године Народна банка Србије (НБС) преузети послове издавања и одузимања овлашћења за обављање мењачких послова и послове контроле девизног пословања.

Предлагачи поручују да ће послове одузимања дозвола мењачницама које је започела Пореска управа, завршити НБС.

Како би „ојачала екипу“ која се бави овим пословима од 1. јануара НБС ће преузети и део запослених из Министарства финансија, односно, из Пореске управе.

Да би Србија доказала да је напредовала у борби против спречавања прања новца, а у складу са препорукама МАНИВАЛ-а (тело Савета Европе за спречавање прања пара), гласаће се и о Предлогу закона о рачуноводству.

Тако једна од измена каже да, оснивач или власник предузећа које се бави рачуноводством не сме бити претходно правоснажно осуђен за кривична дела која се односе на законе о раду, правосуђу, инвестиционе фондове…

Србија ће изменама и допунама Закона о играма на срећу усагласити своју законску регулативу са међународним стандардима у области спречавања и откривања прања новца и финансирања тероризма Организације ФАТФ.

Предлаже се измена прописа, којом се забрањује кривично осуђиваним правним и физичким лицима да буду оснивачи и власници предузећа на које Србија може пренети право на приређивање игара на срећу, односно, забрањује им се да се баве том делатношћу.

Србија је, иначе, у периоду од децембар 2014. године до априла 2016. године била предмет петог круга евалуације од стране Комитета МАНИВАЛ (тело Савета Европе) у погледу радњи и мера које предузима у циљу борбе против прања новца и финансирања тероризма.

Комитет је констатовао да нису у потпуности испуњене све препоруке ФАТФ-а из 2012. године тако да је донета препорука која се односи на регулисање и надзор над радом нефинансијског сектора.

На дневном реду је и предлог закон о факторингу, (финансијска трансакција где предузеће које очекује приход – има потраживања продаје та потраживања трећој страни) којим се такође каже да власник предузећа за факторинг не сме бити раније осуђиван.