Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА Палма посрамио Дачића – тако нико није хвалио ни Вучића, ни Тита (ВИДЕО)

0

У среду, 4. септембра, у Скупштини Србије, током свог обраћања присутним, председник Јединствене Србије, Драган Марковић Палма, толико је хвалио лидера социјалиста Ивицу Дачића да је и њему, у тренуцима, било непријатно.

Међу осталог, Палма је о Дачићу рекао и:

SRBIN.INFO

„Господине министре, желим на почетку да вам кажем и да вам честитам, и вама председнику Републике Александру Вучићу, за све оно што сте урадили у међународним односима када је у питању Србија.

Не бих говорио само о повлачењу признања 15 држава које су повукле признање о независности КиМ, већ бих говорио о другим резултатима и ономе што је економски интерес државе Србије, а то је да последњих година, од када сте ви министар иностраних послова, велики број страних инвеститора долази у Србију, да Србија има огромно поверење и да ви представљате Србију на прави начин, оно што говорите у Србији, то говорите и у белом свету.

Више пута када одем у неку државу цитирају вас шта сте говорили за време док сте боравили у тој држави или тим државама и да Србија никада није била популарнија у међународним односима него последњих година, да сте ви један добар тандем – председник Републике Александар Вучић и ви као министар иностраних послова. За вас постоји једна дефиниција, а то је флексибилност, резултат, мудрост и оно што желите ви кажете, а да се нико не увреди у међународним односима, осим онај Пацоли, коме сте ви ноћна мора. Сигуран сам да вас сваке ноћи сања, јер он иде пре вас да лобира да не повлаче признање ове државе, а када ви одете, џабе је он носио и паре и торбичиће итд, буде онако како ви представите и како ви захтевате од те државе.

Били смо у Грчкој пре шест, седам дана, на затварању канцеларије ЈС, односно крај сезоне, и било је преко 5.000 људи скоро из свих градова из Србије. Ваш говор није био са политичким порукама и да ви сада говорите о политици. Ваш говор је био посвећен једној песми „Тамо далеко“, а ја сам био пријатно изненађен јер су сви присутни грађани певали ту песму „Тамо далеко од мора, тамо је Србија“ итд. и да се и дан данас препричава да то јединство, национално, које се десило преко границе у Грчкој, не памти се у историји да се у Србији десило тако нешто. Ти људи који су били присутни тамо нису чланови ни СПС, ни ЈС. То су чланови свих партија, из позиције и опозиције. Тако да, ето, послали смо једну поруку.

Шта је још најважније? Да сте рекли грађанима Србије – не идите тамо где се плашите и где вас туку, него идите тамо где вас воле. Сви су разумели шта та порука значи.

Онда сам читао, не знам, један од пет милиона оних твитераша, каже – е, сада они певају, Срби, натерао их Дачић да певају. Али, ви и захваљујући вама, када је био Макрон у Србији, поштоване даме и господо посланици, слушајте ово, Маријане, слушај, ово је много битно за тебе и за пољопривредну производњу, значи, Макрон је певао на српском „Тамо далеко“. То је будући лидер ЕУ. То је умеће. То је умеће и свака вам част.”

Лидер ЈС ту није стао већ је даље додао:

„Долазак и Кине и 60.000 људи који су запослени у немачким фабрикама. Исто тако, веома је важно оно што сте ви радили, јер Србија је постала економски стабилна, политички сигурна, безбедна и да 60.000 грађана Србије ради у немачким фирмама.

Морам исто тако да кажем да смо ви и ја пресекли 2008. године да се направи проевропска влада и нисмо тада погрешили. Од тада су почели да долазе инвеститори у Србију и од тада се променило време, у смислу да више ништа није исто као што је било од 2000. до 2008. године. Наравно, нисмо погрешили и када смо направили власт са председником Александром Вучићем. И ту се јавио огроман и велики резултат. Сигуран сам да у наредном временском периоду наша коалиција, коју ви водите, даће огромну подршку, и не само да ће дати огромну подршку, ви сте један од министара који има резултат толико велики да сви министри у последњих двадесет година иностраних послова не могу да се похвале таквим резултатом у међународним односима.

Господине Дачићу, не у име наше коалиције СПС-ЈС, него у име грађана Србије, ја живим у централној Србији, да знате, ја контактирам са људима сваког дана и подржавају оно што ви радите и оно што ради председник Републике Србије, али Министарство иностраних послова разликује се од других министарстава, разликује се у позитивном смислу. Када је Србија била председавајућа ОЕБС-ом, 1700 делегата из целог света је дошло у Србију, 44 високих државника. Оно није било ни када је Тито правио Самит несврстаних. Стварно је то било импресивно. Тамо је био и председник Србије и ви.

Пре неки дан авион је ударио гром да сте једва остали живи. То у историји се није десило да вам кажем, да гром удари у нешто и да тај претекне. Значи, била би вам прва субота, у суботу хвала Богу није, значи Ивицу Дачића ни гром неће, људи. Не зато што је он наш, него што треба целом свету. Он је најбољи миротворац и као такав је донео резултат и хвала председнику Србије што је изабрао Дачића за првог сарадника.”