Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА: Опозиционар поцепао заставу тзв. Косова; Јованов вређа: Ви сте тифусари

0

Скупштина Србије данас започиње другу седницу Првог редовног заседања, на којој ће се наћи укупно 28 тачака дневног реда. Народни посланици ће разматрати предлоге закона о електронским комуникацијама, о безбедности и здрављу на раду, о изменама и допунама Закона о управљању отпадом и о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, као и о давању гаранције за нове кредите "Србијагасу" и "Електромрежи Србије".

Јованов одбрусио Манојловић: Бавите се политичком некрофилијом
„Бавите се политичком некрофилијом, ова жена је до недавно била уредник на РТС-у, а сада је прешла да уређује у Скупштини Србије. Ваш газда Шолак је Телеком пљачкао као што га нико није у Србији пљачкао и нити ће. То што вас Телеком побеђује, нећете то српечити резолуцијама, победиће вас тржишно. Видим да Шолаку ни политика не иде, јер као и са Саутемптоном, изабрао је вас никакве“, навео је Јованов.

Након што је Орлић упозорио Срђана Миливојевића да је добио опомену, уследио је добацивање, а Јованов је Миливојевићу у Скупштини викао „мрш бре тамо олошу један“.

20:06
Манојловић: Телеком постао режимска фонтана жеља
Татјана Манојловић из ДС-а рекла је да је Закон о електронским комуникацијама један од оних које је Србија дужна да усвоји према ЕУ, али да се њиме суштински ништа не мења.

„Предлогом закона се не решавају кључни проблеми ове области – не решава се злоупотреба Телекома од стране режима. Он је акционарско друштво и власништво грађана Србије, али је уместо тога постао режимска фонтана жеља. Шта год Вучићу падне на памет, а има везе са електронским медијима, то Телеком испуњава. О томе се сада говори у Бриселу и то ће бити део извештаја где се наводи да је Телеком компанија коју власт злоупотребљава на медијском тржисшту“, рекла је Манојловић и навела да све остаје исто, „народ ће да тумара у мраку а Вучић ће да настави“.

Манојловић је навела и да се то ради да се не би чула питања као што су – зашто једемо најскупљу храну и точимо најскупљи бензин у Европи, зашто нико није ухапшен због колапса ЕПС-а, где су нестала два минута са наплатне рампе…

Она је истакла и да ДС неће гласати ни за један од ових предложених закона, и поручила СНС-у да ће одговарати за „сва непочинства у складу са законима ове земље“.

19:53
Драгићевић поцепао фотографију заставе Косова
Посланик странке Заветници Никола Драгићевић рекао је на седници да се од посланика очекује да ратификују споразуме о слободи кретања на Западном Балкану и о признавању квалификација у високом образовању, који како је рекао, подразумевају да Србија признаје косовске личне карте и дипломе.

Драгићевић је навео да се у споразуму наводи да је он договор земаља Западног Балкана, међу којима се налази и „самопроглашена Република Косово“.

„Од народних посланика се данас тражи да прихвате и да признају државне симболе једне сепаратистичке творевине, да признамо да оно што нам отимају већ више деценија није наше“, казао је он.

Док је причао о симболима посланик Заветника је у рукама држао фотографију заставе Косова, коју је у једном тренутку поцепао.

„Данас од нас траже да ову заставу прихватимо као легитимну и као легалну. Да признамо да постоји некаква Република Косово, а не Косово и Метохија“, рекао је Драгићевић.

19:40
Напредњак о протестима радника ЕПС-а
Посланик СНС-а Ђорђе Тодоровић да је што се ЕПС-а тиче „доводимо стручњаке“, те да ово не подразумева приватизацију.

„Говориће и лагаће грађане да ће ЕПС бити приватизован. Правиће неке протесте, где никаквих људи из ЕПС бити неће. Норвежани ће бити ту као неко ко је ту искуснији од нас у том сектору и наставићемо да будемо лидер у снабдевању електроенергијом“, навео је Тодоровић.

18:22
Ђедовић: Нико није ЕПС уништио
Министарка је навела да нико није уништио ЕПС и рекла да је 2020. година била изузетно тешка и за много веће компаније од ЕПС-а.

„Ми нисмо полудели да приватизујемо нешто, а свакако се нећемо угледати на вас да приватизујемо као што сте ви нафтну индустрију Србије, да приватизујемо нешто што је национално благо. Оно што покушавамо да урадимо јесте да ставимо електорпривреду на боље ноге, а то ће се најбоље дестии професионалним управљањем и тиме ће се смањити уплив политике у ово предузеће. Морамо да имамо снажну електропривреду и од тога зависи наша национална безбедност“, навела је Ђедовић.

18:17
Јованов наставио са увредама
Миленко Јованов је Мирославу Алексићу поручио да иза њега седи „осуђени лопов и на челу им је мега лопов Вук Јеремић као лидер странке“.

„А сви заједно раде за Драгана Шолака, обер лопова који је опљачкао Телеком и пљачка ову земљу. Од Драгана Шолака и његових портпарола нема већих лопужа у земљи“, навео је Јованов.

17:57
Алексић: Док ви нисте дошли на власт ЕПС је извозио струју

Мирослав Алексић осврнуо се на излагање министарке рударства и енергетике Дубравке Ђедовић у коме је говорила о пропадању Бора.

„Треба да се стидите тога што су грађани тамо грађани другог реда у односу на Кинезе и да се растерују са својих кућа. Док ви нисте дошли на власт ЕПС је извозио струју и зарађивали смо, а сад увозимо. И ако сте толико сигурни у све што радите, ја вас позивам да уђе радна група ЕПС и да се истражи све од 2012. године“, навео је Алексић и рекао министарки да се за прве дозволе за МХЕ обрати Александру Вучићу и његовом куму Николи Петровићу.

17:03
Јованов назвао протестанте у Лазаревцу тифусарима
Говорећи о протесту радника Колубаре у Лазаревцу, Миленко Јованов је рекао:

„Није вас било 1.000, било вас је 500 и сви сте са стране. И сада желим да питам вас, да ли сте гледали онај филм „Неретва“? тамо постоји неколико језивих сцена у којима се с времена на време појављује једна група тифусаракоје води неки Бошко Тифусар. И они тако упадну у сцену, бауљају, вичу нешто, певају… Па онда оду на друго место, треће… И онда сад то имамо у Србији. Ево их ти тифусари, не води их Бошко него Шолак, па су данас у Бабушници, сутра у Жагубици, прекосутра у Лазаревцу“, рекао је Јованов.

16:19
Алексић: Доставили сте Скупштини фалсификате!

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић рекао је да су доставили скупштини фалсификоване предлоге закона.

„Ви сте господо из Владе доставили Скупштини предлог закона о изменама Закона о управљању отпадом који је фалсификован, односно који није добио мишљење од Републичког секретаријата за законодавство. Конкретно ово је верзија која је 17. новембра дата на мишљење надлежним институцијама, а ово је верзија која је ушла у Скупштини. У новој верзији нема чланова који су дати на мишљење. Неколико нових чланова, неколико промењених, а нова мишљења нису прибављена“, рекао је Алексић.

14:09

Пауза од сат времена

Председник Скупштине Владимир Орлић одредио је паузу од 60 минута.

13:56

Посланик ПУПС и даље дрема, Орлић га пробудио звонцем

Посланик ПУПС Борислав Ковачевић током целе седнице зева и дрема. Повремено га Орлић разбуди звонцем…

13:55

Ђорђевић: Држава се понаша као слушкиња капитала

Посланица Зелено-левог клуба Не давимо Београд Биљана Ђорђевић рекла је да се они залажу за то да се отпад користи као ресурс.

„На жалост, отпад све више постаје бизнис. Ми морамо имати строжије законе. Да се ово адекватно регулиће. Уколико имате постројање која планирају да складиште огромне количине отпада, 40.000 тона годишње као што је случај са компанијом Јунириск. То доноси одређене ризике пословања, али и захтева адекватан одговор на такве ризике. Свакоме је јасно да таква постројења не смеју бити у насељеним местима, било да је то Барајево, Шабац или неки други град у Србији, јер се ризик по људе и њихову безбедност и здравље повећава. Шта у свему томе ради држава? Држава се понаша као слушкиња капитала, домаћег или страног, а у циљу богаћења једне привилеговане касте“, рекла је Ђорђевић.

12:09

Посланик ПУПС спава на седници

Посланик ПУПС Борислав Ковачевић заспао је на данашњој седници Скупштине Србије, док је говорила потпредседница парламента Елвира Ковач.

11:31

Министри о предлозима закона и споразума

Министри Владе Србије образлажу предлоге закона и споразума који ће се данас наћи пред посланицима.

Народни посланици ће разматрати предлоге закона о електронским комуникацијама, о безбедности и здрављу на раду, о изменама и допунама Закона о управљању отпадом, о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, о давању гаранције Републике Србије у корист ОТП БАНК НYРТ, ОТП Банка Србија а.д. Нови Сад и ДСК БАНК АД по задужењу Јавног предузећа „Србијагас“, о давању гаранције Републике Србије у корист Немачке развојне банке КфW, по задужењу Акционарског друштва „Електромрежа Србије“, о потврђивању Споразума о зајму и другим економским законима. На дневном реду ће се наћи и више Споразума које је Република Србија закључила са другим државама, међу којима је Споразум о слободном кретању са личним картама на Западном Балкану и Споразум о признавању квалификација на Западном Балкану.

10:43

Мирослав Алексић: Каква је веза Гашића с Колувијом

Шеф одборничке групе Народне странке Мирослав Алексић подсетио је да је 15. новембра 2019. године откривена највећа плантажа марихуане у Европи.

„До дана данашњег тај случај није разрешен, није утврђена политичка позадина нити ко је штитио Предрага Колувију и његову криминалну групу. Све време делови власти, правосуђа и тајних служби покушавају да угуше све оне који разоткривају Јовањицу, па су на удару били полицајци Четвртог одељења Миленковић и Митић. Уместо да буду награђени штитио се Предраг Колувија. Зато предлажемо да се оснује анкетни одбор за утврђивање чињеница у вези са афером Јовањица. Тај анкетни одбор треба да утврди да ли је Јовањица била државни пројекат с циљем финансирања нелегалних активности које је спроводила нека од безбедносних служби или неко други у име државе. Да се утврде контакти Гашића који је био на челу БИА и Предрага Колувије, затим Мирка Шкера који је у тренутку хапшења био начелник центра БИА за Београд, да се утврди с ким је Предраг Колувија у тренутку хапшења комуницирао, који су разлози зашто се 2.октобра 2021. у одбрану Колувије укључио из Дубаија Александар Вучић, тврдећи да је Колувија имао мање од 1.000 килограма марихуане…“, рекао је Алексић.

И овај предлог је одбијен.

10:33

Одбијен предлог Двери да сва деца у Србији добију бесплатне уџбенике

Посланица Двери Тамара Миленковић Керковић истакла је захтев ове странке да сва деца у Србији добију бесплатне уџбенике, а не само она у Београду и да то држава финансира из буџета.

„Тражимо да се област уџбеника изузме из профитне сфере тржишта уџбеника, које данас вреди од 70 до 100 милиона евра, а које је ова власт као и претходна предала страним фирмама и компанијама из Немачке, Словеније, Хрватске. Да ли би у Хрватској или Словенији било могуће да Србија контролише 50 одсто тржишта уџбеника. Да ли би у било којој земљи у свету, а да није страна колонија, предмете којима се креира национални идентитет попут српскок језика и књижевности, историје и географије могли да креирају страни издавачи. Чему служи Службени гласник“, упитала је Миленковић Керковић.

Овај предлог није прихваћен.