Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА ОДЛУЧИЛА: Синиша Мали нови министар финансија

0

Синиша Мали нови је министар финансија, одлучено је данас после гласања у Скупштини Србије

Синиша Мали изабран је данас за новог министра финансија, после чега је положио заклетву пред посланицима српског парламента.

Фото: wikimedia.org – Влада Републике Србије

За његов избор у Скупштини Србије гласала су 154 посланика, против је било 30, од 184 присутна посланика колико их је гласало.

Полагању заклетве присуствовала је премијерка Ана Брнабић и министри Небојша Стефановић, Расим Љајић, Бранислав Недимовић, Нела Кубуровић, Зорана Ђорђевић, Александар Антић, Славица Ђукић Дејановић, Златибор Лончар, Александар Вулин.

Мали је на месту министра финансија заменио Душана Вујовића, који је поднео оставку из личних разлога.

Избором Малог за министра финансија, завршено је редовно пролећно заседање, које је почело 1. марта, уз химну Србије и Гарду.

Синиша Мали рођен је 25. августа 1972. године у Београду, где је завршио основну школу и дипломирао на Економском факултету Универзитета у Београду. Као Рон Броwн стипендиста, магистрирао је 1999. године на Универзитету Вашингтон у Сент Луису, САД, смер финансије (Мастер оф Бусинесс Администратион диплома). Магистрирао је и на Економском факултету у Београду.

У 2013. години одбранио је докторску дисертацију на тему: „Креирање вредности кроз процес реструктурирања и приватизације – Теоријске концепције и остварени резултати у Србији”, на Факултету организационих наука Универзитета у Београду.

У 2001. години постављен је за помоћника министра за приватизацију у Министарству за привреду и приватизацију Владе Републике Србије. Крајем 2001. прелази у Агенцију за приватизацију, на дужност директора Центра за тендерску приватизацију. На тој функцији остаје до краја 2003. године. Почетком 2004. основао је своју компанију, која се бави саветовањем у области куповине и продаје предузећа (мергерс&ацqуиситионс), финансијског реструктурирања, консолидације пословања и саветовања компанија ради побољшања њихових финансијских перформанси.

До избора за градоначелника обављао је функцију председника Привременог органа града Београда и саветника првог потпредседника Владе Републике Србије за економска питања. Ожењен је и отац троје деце.